Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit sâmbătă seara, la România TV, despre următoarea etapă a majorării pensiilor. Aceasta a subliniat că există un respect pentru nevoile pensionarilor.
Aflată la România TV, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că Guvernul se gândește la următoarea etapă a majorării pensiilor doar că trebuie să se anlizeze încasările la buget.
Concret, pensionarii trebuie să aștepte până la finalul acestui an pentru a vedea dacă pensiile lor vor fi majorate din nou.
„Ne gândim la următoarele etape de majorare a pensiilor, dar după ce vom încheia acest an. Traversăm o perioadă în care sunt dificultăți pentru angajatori și angajați. Suntem singura țară care a făcut o mărire în această perioadă.
Există un respect pentru nevoile pensionarilor. După ce vom vedea încasările la buget, vom vedea ce vom face pentru anii următori.”, spune ministrul.
Creșteri care să acopere inflația
Violeta Alexandru a mai precizat sâmbătă seara că ar fi o inconștiență să iei decizii care nu pot fi suportate de către buget. Ministrul a mai spus că, dacă PSD avea resursele necesare pentru această majorare, putea pune legea imediat în practică.
În plus, Alexandru a precizat că ministerul pe care îl conduce are în vedere creșteri care să acopere inflația.
”Ar fi o inconștiență să decizi ce nu poate suporta bugetul doar într-un cadru electoral. Dacă PSD avea resursele, putea pune în practică imediat. Avem în vedere creșteri care să acopere inclusiv inflația”, a anunțat, la România TV, Violeta Alexandru.
Cine ar putea primi mai mulți bani la pensie
Un reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Pivat din România a declarat că românii care își doresc un venit mai mare după vârsta de pensionare pot să cumpere vechime pentru pensie sau pot să contribuie la un sistem de pensii suplimentare.
Mihai Bobocea, reprezentantul APARP, a subliniat că ambele metode sunt complementare și că scopul lor este acela de a asigura ”un venit de înlocuire cât mai decent la vârsta retragerii din viața activă”.
Salariații aflați aproape de vârsta pensionării au posibilitatea de a plăti retroactiv stagiul de cotizare în sistemul public. Mai precis, este vorba despre acei angajați care mai au cel mult zece ani până la pensionare.
Cei care mai au până ies la pensie, pot apela la fondurile de pensii private, având în vedere că au suficient timp pentru a acumula stagiul de cotizare cerut de lege pentru pensionarea la termen.
Fondurile de pensii private (obligatorii și facultative) sunt mult mai potrivite pentru aceștia, complementar contributivității în sistemul public, pentru acumularea unor resurse care să suplimenteze pensia de stat la vârsta retragerii din activitate”, mai transmite reprezentantul APAPR, citat de sursa anterior menționată.