Judecătorii urmează să se pronunțe și în cazul celorlalți 30 de inculpați în acest caz.

Mare parte parte dintre cei polițiștii de frontieră și vameșii reținuți ieri dimineață au fost lăsaţi să plece acasă, după câteva ore de audieri, dar vor fi în continuare cercetaţi în stare de libertate.

Cei pentru care procurorii au emis ordonanţe de reţinere au fost aduşi la instanţă în jurul orei 3.00.

Potrivit unor surse judiciare, printre cei vizaţi de ancheta procurorilor DNA se numără şi nepotul defunctului senator PSD Antonie Iorgovan, Claudiu Iorgovan, dar şi fiul unui senator.

Apărătorii inculpaţilor din dosar, care au studiat referatul întocmit de procurori – document ce stă la baza cererii de arestare a celor 45 de poliţişti de frontieră şi vameşi – , probele împotriva acestora sunt „mai mult decât discutabile, fiind obţinute cu ajutorul unui investigator sub acoperire care i-a provocat permanent pe inculpaţi, ceea ce este interzis de lege”.

„În plus, potrivit probelor oferite instanţei, cea mai mare sumă primită drept mită este 50 de euro. Şpăgile nu erau primite în fiecare tură, aşa cum s-a spus, ci o dată la câteva zile, şi atunci la provocarea ofiţerului sub acoperire. Prin urmare, nu doar arestarea, nici măcar desfăşurarea de forţe de ieri-dimineaţă nu se justifică”, au comentat avocaţii.

Procurorii susțin însă, în referatele înaintate instanței, că polițiștii de frontieră și vameșii se fac vinovați de luare și dare de mită. Astfel, „pe 1. 11. 2010, este surprinsă o discuţie între doi poliţişti de frontieră care încearcă să se organizeze pentru facilitarea contrabandei şi obţinerea mitei. Ei poartă şi o discuţie despre înlăturarea poliţiştilor în care nu au încredere”, notează procurorii în referatul înaintat instanţei, prin care cer arestarea unor poliţişti de frontieră de la Vama Năidaş.

P.S.M: „…Hai că-i spun eu cum facem, eu îţi iau un telefon cu cartelă şi ţi-l dau..”
I.H.: „Lasă, că mi-l iau eu…”
P.S.M: „…Nu, că am mai multe, am eu multe, îţi dau unul şi numai dimineaţă la tură mi-l dai înapoi, iar schimb cartelele şi telefonul…ca să fie bine, să n-avem probleme”
I.H: „Exact…Oricum, să fim şi noi vigilenţi, că na…”
P.S.M: „Asta-ţi spun, că-i păcat să picăm dintr-o prostie”
I.H.: „…Da, normal, clar”
P.S.M.: „Pleacă Bandi (traficant – n.n) încolo si tu te duci acolo, şi el dă peste el…Trebuie să ştim cum stăm, na…”
I.H.: „Oamenii de aicea…eu care-i ştiu, ciripitorii…care-i ştiu eu, îi trimit de-aici, că nu…”

Mai mult, pe 6 ianuarie 2011, Bărăgan Valentin (poliţist de frontieră) „a avut, de asemenea, rolul de a anunţa iminenţa unor controale pe linie ierarhică, scopul fiind acela de a nu se pericilita activitatea infracţională şi traficul de ţigări”, arată procurorii în referat.

„La 6,01.2001, Bărăgan l-a chemat pe lucrătorul vamal, Iovanovici Dalibor şi are loc următoarea discuţie, cu participarea lui Pocol Valentin:
Pocol:«Deci, în momentul ăsta nu intră o ţigară în ţară!»
Dalibor:«Păi, da. Ieri, chiar am făcut control amănunţit…»
Bărăgan: «Aveţi grijă, da?»
Dalibor: «Da»
Pocol: «Da? Deci, nu intră o ţigară.Dă-l în …mea, zece zile nu moare nimeni. Aşa o zis şi …zece zile să nu mişte nimic!”
Dalibor: «Asta e»
Bărăgan: «Aveţi grijă la intrare…Materiale de înregistrare cu pixul, cu ochelari, nu poţi să ştii».
Pocol: «Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţi nicio ţigară. Deci, acum m-a sunat de la Bucureşti, jur»

„La interval de două săptămâni, Bărăgan primeşte suma de 500 de euro de la Pantea Sorin Marian, din sumele colectate cu titlu de mită, pentru a nu dispune efectuarea de controale suplimentare”, se mai arată în documentul aflat pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.