Chiar dacă este din ce în ce mai izolat, analiștii cred că este puțin probabil ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere printr-o revoltă în masă sau printr-o lovitură de stat. Și, în ciuda negocierilor de pace, finalul acestui război dus de Rusia împotriva Ucrainei este tot mai departe. Dacă nimeni nu poate spune cum și când se va pune capăt conflictului, unii observatorii se întreabă, pe bună dreptate, dacă scaunul lui Putin se clatină. Și cât de mult va slăbi războiul puterea liderului de la Kremlin.
Confrom Al Jazeera, președintele rus se bucură de un sprijin enorm în rândul legiuitorilor, după cum a demonstrat și votul de dinaintea războiului, pentru recunoașterea autoproclamatelor Republici separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Dar unii observatori au sugerat că, în condițiile în care sancțiunile lovesc puternic economia Rusiei, efortul pentru înlăturarea lui Putin de la putere poate fi accelerat.
Volodimir Ișcenko, sociolog ucrainean care a studiat revoluțiile din zona post-sovietică, nu este de acord. „Nu cred că revoluția va fi cel mai probabil rezultat al sancțiunilor”, a precizat el pentru Al Jazeera, argumentând că nemulțumirile nu sunt de-ajuns pentru a declanșa o revoltă.
Putin s-a pregătit pentru orice ”revoluție colorată”
Putin și-a petrecut mare parte din mandatele întinse pe mai bine de două decenii pregătindu-se împotriva unor așa-numite „revoluții colorate”, precum ”Revoluția Portocalie”, din 2004 din Ucraina, despre care s-a spus că a fost planificată de Washington, și care a dus această țară în pragul războiului civil.
Acest lucru a inclus reprimarea liderilor din opoziție, cum ar fi Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare, a cărui mișcare politică a fost scoasă în afara legii, dar care continuă să funcționeze și ajută la organizarea protestelor.
„Opoziția este într-o stare proastă”, a spus Ișcenko.
„Mișcarea lui Navalnîi este reprimată. În plus, opoziția este divizată de război. Comuniștii și multe alte partide care s-ar putea alia cu opoziția susțin acum cu fermitate războiul”, spune expertul.
Lovitura de stat este mai probabilă decât o revoluție
Ișcenko crede, de asemenea, că exodul majorității rușilor anti-război, estimat la peste 200.000 de oameni începând din februarie, a făcut ca o revoltă în masă să fie și mai puțin probabilă.
„Acum, lovitura de stat este mai probabilă decât o revoluție. Deși, nu cred că o posibilă conspirație a elitelor împotriva lui Putin va face o mișcare înainte de o înfrângere majoră în Ucraina”, adaugă el. În cele din urmă, echilibrul de forțe de pe câmpurile de luptă ucrainene poate genera posibilitatea fie a unei lovituri de stat, fie a unei revoluții, fie a supraviețuirii și consolidării regimului lui Putin”, apreciază expertul.
„Toată lumea știe ce le face Putin trădătorilor”
Jurnalista rusă independentă Farida Rustamova a declarat că surse din cercul de apropiați ai lui Putin i-au mărturisit acesteia că au fost la fel de șocați de izbucnirea războiului, ca toți ceilalți.
Sursele au mai susținut că Putin a pierdut contactul cu realitatea în ultimii doi ani, izolându-se într-un buncăr și întâlnindu-se față în față doar cu cei mai apropiați și loiali oameni.
Jurnalista susține că mulți care au fost șocați, acum s-au împăcat cu ideea.
”Există sentimentul că nu se poate face nimic și că trebuie să supraviețuiască. Ei nu pot pleca, pentru că dacă demisionezi sau refuzi să mai lucrezi în timpul războiului, vei fi considerat trădător. Toată lumea știe ce le face Putin trădătorilor”, spune Rustamova.
Putin i-a ținut în lesă și cu siguranță nu vor face un pas înainte
După venirea la putere, Putin i-a băgat în ședință pe oligarhii care dominaseră afacerile, mass-media și politica din Rusia în anii 1990. El i-a avertizat să nu se implice în politică, iar cei care nu s-au conformat, precum Mihail Hodorkovski și Boris Berezovski, au fost fie băgați în spatele gratiilor, fie forțați să plece, din țară, fie și una și alta. Cei care au făcut avere în anii 1990 și li s-a permis să rămână, au acceptat în mare măsură status quo-ul. Și nu au nicio influență asupra Kremlinului.
„Deși ar fi logic să ne așteptăm la o poziție anti-război din partea liberală a elitei din Rusia, Putin i-a ținut în lesă strânsă și cu siguranță nu vor face un pas înainte”, a spus Rustamova.
Rezultatele vor schimba regimul politic rus chiar fără nicio lovitură de stat
Fost ofițer KGB, Putin s-a înconjurat în schimb de oficiali de securitate și a instalat persoane foarte loiale în poziții- cheie, precum Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale, însărcinat cu securitatea internă. Dar s-a asigurat că niciunul dintre acești așa-numiți ”siloviki” nu devine prea puternic: Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul de Informații Militarte (GRU) se ocupă de informații, în timp ce Serviciul Federal de Protecție sunt cei care asigură paza președintelui.
Politologul Pavel Luzin sugerează și o altă posibilitate, pe lângă cea a unui puci militar sau a unei revolte populare: ”Putin se va distanța de guvernare. În acest fel, birocrația poate începe să acționeze fără Putin, ignorându-l. Dacă acest lucru se va întâmpla, rezultatele vor schimba regimul politic rus chiar fără nicio lovitură de stat”, spune el.