Comasarea Ministerului Finantelor Publice si cel al Economiei si Comertului si reunirea acestora intr-un singur organism, Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) se datoreaza in primul rand intentiei Guvernului de a reduce numarul de portofolii, dar si datorita unor activitati comune derulate pana in prezent de cele doua institutii, a declarat marti, noul ministru al MEF, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, in urma comasarii, bugetul MEF nu se va schimba ci va ramane aceeasi structura bugetara adoptata de Guvern pentru cele doua ministere la sfarsitul anului trecut. Totodata, fostul ministru de finante Sebastian Vladescu, va ocupa functia de secretar de stat in MEF.

“Activitatea celor doua ministere a fost buna si pana acum. Aceasta comasare este tocmai efectul dorintei Guvernului de a reduce numarul ministerelor, iar in felul acesta activitatile de prioritate nationala precum administrarea fondurilor europene, se vor reuni acum sub un singur minister. Ministerul Economiei si Finantelor va fi foarte important ca atributii, dar si ca administrare, si sunt convins ca va reusi sa construiasca o politica coerenta”, spune Varujan Vosganian.

In ceea ce priveste locatia noului minister, Varujan Vosganian a declarat ca sediul principal al Ministerului va fi la actualul sediu al Ministerului Finantelor Publice, iar sediul secundar, aici intrand si departamentul de politica energetica, va ramane in sediul MEC. Potrivit lui Vosganian, strategia energetica a Romaniei va trebui finalizata pana la sfarsitul lunii mai. “Cel mai important obiectiv pentru Ministerul Economiei si Finantelor este finalizarea strategiei energetice, domeniul despre care eu cred ca am eliminat in totalitate orice posibilitate de <<desteptaciune>> care plana asupra lui”, a mai precizat Vosganian.

Referitor la datoriile societatilor energetice aflate in portofoliul ministerului, Vosganian a declarat cu certitudine ca acestea nu vor fi putea fi recuperate deoarece ele sunt specifice perioadei cand energia era cumparata de consumatorul final la un pret sub costuri. “In aceasta problema, avem de ales intre a omori un sistem energetic prin inchiderea societatilor, sau de a accepta solutiile proaste ale guvernelor din anii 1997-2001 si a sterge datoriile”, este de parere Vosganian.

Sursa: Capital 10 Aprilie 2007