Vosganian: „Anunţul prealabil de ofertă pentru Oltchim va fi publicat luni”

Anunţul prealabil de ofertă pentru Oltchim va fi publicat luni, 4 iunie, pe site-urile Ministerului Economiei şi Oltchim, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă,ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, investitorul trebuie să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort şi care să acopere măcar 25% din suma posibil de angajat şi să aibă experienţă în domeniul chimiei sau al petrochimiei.

"Din perspectiva noastră, un astfel de investitor ar trebui să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort şi care să acopere măcar 25% din suma posibil de angajat şi care să fie emisă de o bancă de prim rang sau de un consorţiu bancar. Să existe din partea investitorului o experienţă în domeniul chimiei sau al petrochimiei, să existe o reţea regională sau globală în care investitorul se integrează ca actor important. Această ofertă va fi prezentată pe site-ul ME şi Oltchim luni, astfel încât să începem discuţiile, la fel ca în cazul Cuprumin", a spus Vosganian.

El a precizat că administratorii judiciari sunt fermi hotărâţi să opteze pentru varianta redresării, iar Adunarea Creditorilor a agreat această formă.

Construcţia financiară va fi aceea a formării unui aşa-zis SPV, un vehicul special cu obiective precise, care să preia partea funcţională a Oltchim, şi care în linii mari se suprapune peste întregul Oltchim.

"Noi dorim să includem şi platforma pirolizei de la Arpechim în această construcţie. Datoriile vor rămâne la Oltchim, iar Oltchim 2 va fi curăţat de datorii. Creditorii se vor îndestula din suma pe care investitorul o va oferi pentru Oltchim 2", a subliniat ministrul.

Vosganian a atras atenţia asupra faptului că procesul trebuie realizat cu maximă credibilitate şi din acest motiv s-a devansat termenul de negociere şi s-a formulat o solicitare preliminară de intenţie, care are ca obiectiv, pe de o parte, să tatoneze aşteptările pieţei, iar pe de altă parte să ajute la realizarea unei liste scurte a posibililor investitori.

"Noi avem trei obiective pentru Oltchim. Primul este necesitatea de asigurare a continuării activităţii la Oltchim. În ultimele trei luni, de când operează procedura de insolvenţă, au fost rezolvate litigiile de natură salarială. Am reuşit să plătim toate salariile din trecut, în ciuda faptului că în perioada 1 ianuarie 2012 – 30 aprilie 2013 Oltchim a lucrat doar la o treime din capacitate, s-a asigurat protecţia socială pentru persoanele disponibilizate, iar producţia de la data la care am preluat Oltchim ca ministru al Economiei şi până azi s-a triplat. În aceste săptămâni suntem în negoceri pentru continuarea finanţării Oltchim. Nu vă pot oferi soluţia până când nu convenim cu Comitetul creditorilor care trebuie să accepte condiţiile de finanţare pentru Oltchim. În situaţia în care Adunarea Creditorilor va accepta aceste lucru – şi este vorba despre câteva săptămâni – atunci vom putea să asigurăm o activitate la Oltchim, ceea ce din punct de vedere operaţional ar rezolva probleme curente ale Oltchim. Asta nu este destul, pentru că în aceste condiţii Oltchim nu-şi poate plăti datoriile şi nu poate asigura redresarea combinatului”, a explicat Varujan Vosganian.

El a reamintit că reprezentanţii FMI au spus autorităţilor române că din perspectiva lor Oltchim trebuie închis şi lichidat, însă punctul său de vedere este diferit, iar combinatul vâlcean trebuie redresat, pentru că este unul dintre cele mai importante obiective economice din România, dar şi unul dintre jucătorii importanţi din domeniul în care activează.

Cel mai important lucru este că Oltchim, dincolo de brandul său, deţine un număr considerabil de brevete de invenţii, un portofoliu evaluat la multe zeci de milioane de euro.

"De aceea, dacă vorbim despre distrugerea Oltchim, vorbim despre distrugerea unui tezaur de proprietate industrială. Acesta este, poate, principalul motiv pentru care Oltchim trebuie să supravieţuiască. Noi am moştenit Oltchim într-o derivă totală pe pieţele de profil. Anul trecut, Oltchim a ratat perioada de negociere a contractelor. Obiectivul nostru este acela de a asigura funcţionarea continuă a Oltchim, astfel încât, în perioada septembrie-noiembrie 2013, combinatul să fie destul de credibil astfel încât să-şi asigure prin contracte ferme activitatea pe 2014", a subliniat şeful de la Economie.
Sursa: Agerpres