Vosganian a mai precizat că în urma acestui proiect, statul va putea renegocia cu investitorii redeschiderea minelor de cupru din România și reintroducerea lor în circuitul resurselor.
Ministrul a mai adăugat faptul că au fost blocate procedurile de faliment pentru o serie de mine. Mai mult, 4 companii din cele 8 interesate de Cuprumin se află printre cele mai mari 10 companii din lume din această industrie.
Ministerul Economiei a publicat, în data de 24 mai, anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii la societatea Cupru Min Abrud, document în care se estimează că modalitatea de selecţie a investitorului va fi aprobată de conducerea societăţii în cursul lunii iunie 2013.
Cupru Min a trecut şi anul trecut printr-o procedură de privatizare, care însă nu s-a finalizat. În 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la preţul de 200,772 milioane euro.
Ulterior, licitaţia a fost anulată, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.
Potrivit datelor oficiale, în 1989 producţia de minereuri neenergetice a României era de 21,5 milioane tone, adică 71% din producţia similară a Uniunii Europene, în 2004. În 1997, se mai extrăgeau doar 9,9 milioane tone minereu, iar zece ani mai târziu producţia a scăzut cu 0,05 milioane tone. Resursele naturale cunoscute ale României sunt de peste 20 miliarde de tone de minereu, grupate în 1.900 de zăcăminte cu substanţe utile neenergetice.
În prezent, în România există 14 regiuni miniere, unde un număr de 155 localităţi depindeau la data încetării activităţii miniere în proporţie mai mare de 50% de veniturile asigurate din activitatea minieră derulată pe aria geografică a acestora.