Oficialul susţine că energia trebuie privită ca o industrie care trebuie evaluată din perspectiva competitivităţii, dar şi a pieţei interne şi internaţionale. “Strategia energetică este o componentă îndeosebi a strategiei de reindustrializare. Nu putem vorbi despre strategia energetică a României, câtă vreme nu o corelăm cu o strategie de ansamblu a industriei româneşti”, a explicat ministrul Economiei.
El a arătat că din cauză că, în trecut, nu a existat o corelare între diverse componente ale strategiei de reindustrializare, producţia de energie electrică a luat-o înaintea celorlalte componente ale strategiei de reindustrializare.
„Dimensiunea cantitativă a producţiei de energiei electrică a ignorat dimensiunea calitativă a eficienţei energetice, astfel încât fără să ne preocupăm de reducerea intensităţii energetice am preferat să furnizăm în continuare energie electrică la situaţia existentă în acel moment”, a menţionat oficialul Ministerului Economiei.
Potrivit ministrului, pe de altă parte trebuie să fie evaluat foarte clar care este lanţul valoric din economie, pentru că nu trebuie dezavantajat vreun domeniu în detrimentul altuia. O altă componentă importantă se referă, în opinia ministrului Vosganian, la capacitatea de absorbţie a pieţei.
Ministrul crede că trebuie avută în vedere inclusiv „coerenţa sistemului în ceea ce priveşte resursa, producţia, transportul, distribuţia şi achitarea facturii la energie electrică”.
„Trebuie să includem strategia energetică într-o construcţie mai amplă, regională, pentru a vedea care sunt posibilităţile noastre de export, pentru că este limpede că în viitor România are mari posibilităţi să devină exportatoare importantă de energie electrică”, a mai afirmat Varujan Vosganian.
În acelaşi timp, ministrul a menţinat că este foarte important să existe şi o corelare a strategiei energetice cu liberalizarea pieţelor, „care trebuie strâns legată de modernizare”.