‘Pentru depăşirea situaţiei dificile în care se găseşte societatea, propunem acordarea un ajutor de salvare care să respecte condiţiile impuse de normele comunitare în materie, reprezentând un sprijin temporar şi reversibil acordat societăţii, având ca obiectiv crearea premizelor ca SC Oltchim SA, întreprindere aflată în dificultate, să fie menţinută pe linia de plutire pe durata elaborării unui plan de restructurare. Un asemenea ajutor poate fi acordat cu respectarea principiului ‘prima şi ultima dată’. Structura preconizată a ajutorului de stat este formată dintr-o primă tranşă de 20 milioane euro reprezentând credit pentru nevoile curente ale societăţii, justificate de o lipsă acută de lichidităţi, şi un ajutor de stat oferit sub forma unor garanţii de stat pentru garantarea unui împrumut în valoare de 25 milioane de euro acordat de băncile creditoare ale Oltchim, cu respectarea prevederilor Acordului pentru crearea unui cadru de cooperare pentru stabilizarea financiară a Oltchim, urmând ca aceste sume să fie utilizate pentru reluarea producţiei şi asigurarea capitalului de lucru pentru instalaţiile viabile ale societăţii’, scrie Varujan Vosganian.
Ministerul Finanţelor Publice va analiza posibilitatea acordării unui ajutor de salvare pentru a depăşi impasul în care se află societatea, menţionează ministrul Economiei.
‘În mod obligatoriu acest ajutor va fi însoţit de un plan de restructurare ce va fi comunicat în maximum şase luni de la autorizarea măsurii de ajutor de salvare. În aceste condiţii, pentru a se depăşi impasul economic actual în care se află Oltchim, este necesar ca Ministerul Finanţelor Publice să analizeze posibilitatea acordării unui ajutor de salvare în structura anterior menţionată’, adaugă Vosganian.
Citiţi şi: Insolvența Oltchim, un “dans” între creditori, acționari și angajați
Oficialul precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul deschiderii procedurii insolvenţei, măsură adoptată în cazul Oltchim, măsurile de executare silită se suspendă, furnizorii de servicii (apă, electricitate, gaze naturale, telefonie) nu au dreptul să schimbe, să refuze sau să întrerupă temporar serviciile. De asemenea, nu se mai calculează dobânzi, majorări şi penalităţi ori alte accesorii la creanţele născute anterior datei deschiderii procedurii.
Ministerul Economiei a primit de la Comisia Europeană (CE) un chestionar pentru a afla dacă Oltchim a primit ajutor de stat, a declarat sâmbătă, la Ministerul Finanţelor Publice, Varujan Vosganian, ministrul de resort. ‘Acea tentativă de privatizare a fost grăbită. Ea nu a avut în vedere o restructurare a datoriilor astfel încât în acel moment niciun investitor serios n-ar fi venit la discuţii. Noi avem o variantă în care încercăm să reconfigurăm situaţia financiară a Oltchim astfel încât un posibil investitor să nu fie supus unui efort financiar excesiv de mare. (…) Ni s-a solicitat un chestionar din circa 20 de întrebări din partea Comisiei Europene în legătură cu atitudinea de până acum a României. Cu alte cuvinte, miezul acestui chestionar este de a afla dacă nu cumva noi am dat un ajutor de stat mascat prin furnizarea unor materii prime sau utilităţi către Oltchim. Punctul de vedere pe care noi îl exprimăm este acela că Oltchim a reuşit să supravieţuiască şi, pot să vă spun, că în ianuarie pierderile există dar sunt foarte mici în raport cu lunile anterioare’, a spus Vosganian.
Oficialul a adăugat că FMI are o viziune pesimistă în ceea ce priveşte Oltchim.
Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring RPRL, reprezentată prin partener coordonator Niculaie Bălan, în urma unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al societăţii vâlcene de joi, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Sursa: Agerpres