Pe fiscalitatea actuală România ar trebui să aibă un grad de colectare a impozitelor cuprins între 34% şi 36% din PIB, iar din acest motiv ideea că ar trebuie crescute impozitele ca să majorăm veniturile fiscale este profund eronată, a declarat marţi deputatul ALDE Varujan Vosganian, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
"Dacă nu dezvoltăm conceptul de potenţial fiscal nu o să ajungem niciodată nicăieri. Noi discutăm despre PIB-ul potenţial. Trebuie să stabilim care este potenţialul fiscal. Deci: unu – câte impozite am putea să colectăm pe actuala legislaţie fiscală, doi- câte impozite am putea să colectăm pe anumite mutaţii în plan economic şi fiscal. Ştim noi astăzi care este corect politic nivelul fiscalităţii pe care ar trebui să îl colectăm cu ceea ce avem? Ştim noi care este gap-ul dintre legalitate şi situaţia de fapt? Care este gap-ul dintre potenţial, deci evoluţie, şi ceea ce vom colecta? Nu. Deci analizele acestea care sunt fundamentale în România nu se fac. Eu am propriile analize, dar cred că nu avem acum timp să le dezvoltăm. Pot să vă spun că pe fiscalitatea actuală noi ar trebui să colectăm între 34% şi 36% din PIB. De aceea, ideea că trebuie să mărim impozite ca să mărim gradul de fiscalitate este profund eronată. Cred că cea mai proastă soluţie este să mărim impozitele dacă vrem să creştem veniturile fiscale", a spus Varujan Vosganian.
Acesta a spus că, atunci când era ministru al Finanţelor, România a avut venituri totale de 32% din PIB şi venituri fiscale de 30% din PIB.
"De vină suntem foarte, foarte mulţi. E foarte grav faptul că, de când eram eu ministru, veniturile fiscale au scăzut cu 3,5%, dar de atunci s-au succedat mai mulţi miniştrii de finanţe, mai multe guverne şi toate partidele. Aşadar toţi suntem de vină", a afirmat Varujan Vosganian.
Potrivit acestuia, veniturile fiscale ale României sunt 25,6% din PIB şi doar în Irlanda mai sunt sub 30%, în Bulgaria acestea fiind la 31% în condiţiile în care media europeană este de 40%.
De asemenea, Varujan Vosganian a atras atenţia asupra necesităţii de a avea încredere în sursele de informaţii în ceea ce priveşte economia şi a accepta aceleaşi cifre.
"Problema de fond nu e cea a confuziei sau cea a disputelor sau a incoerenţei decidenţilor, problema de fond pe care o avem în România este a mediului academic. A felului în care ne raportăm în planul cercetării şi comunicăm între planul cercetării şi planul politic. Trebuie să vă spun că există o adevărată falie între domeniul cercetării şi domeniul politic", a declarat Varujan Vosganian.
AGERPRES