Capitalul străin predomină în economia românească, atât în sistemul bancar, cât şi în ceea ce priveşte marile companii, ceea ce a stat la originea crizei, a declarat joi preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii din Senatul României, Varujan Vosganian, prezent la lansarea programului de seminarii 'IMM Focus Regional - Soluţii pentru profit', organizat de International Business Promotion.
‘Economia românească este, din păcate, dependentă de factorii externi, şi nu mă refer numai la energie, ci şi la tehnologie. În condiţiile actuale, o creştere economică de 5% afectează deficitul de cont curent, poziţia externă a României. Sustenabilitatea creşterii noastre va exista atunci când vom avea în ţară suficientă capacitate de refinanţare, atât pentru creştere economică, cât şi pentru eventuale deficite’, a explicat senatorul.
În Europa există ţări convexe, care au capital intern şi capacitate bancară şi a pieţelor de capital pentru a-şi finanţa deficitele, aşa cum este cazul Marii Britanii, care a ajuns la un deficit de -13% din PIB, dar care şi-a păstrat riscul AAA pentru investiţiile străine.
Conform declaraţiei lui Varujan Vosganian, România este o ţară concavă, ‘cu burta lipită de spate, pentru că 90% din capitalul privat este de provenienţă străină’.
‘Mă refer la bănci, la asigurări, la industrie, ceea ce face ca România să fie vulnerabilă atunci când apare o criză globală şi capitalurile îşi pun problema să apere, în primul rând, locurile de origine, ceea ce a făcut ca, practic, criza la noi să aibă această cauză. Băncile au început să subţieze liniile de finanţare pentru România în 2008, firmele s-au trezit în situaţia de a nu-şi putea desfăşura activităţile. Astfel, au renunţat să mai plătească impozite la stat, de unde a început să apară deficitul bugetar, care a trebuit să fie acoperit şi guvernul a atras bani de la bănci şi de aici un cerc vicios al crizei care, în România, a devenit din globală, naţională’, a adăugat Varujan Vosganian.
SURSA: Agerpres