Fost ministru de finante, Varujan Vosganian sustine ca intentia guvernanţilor de a majora CASS nu face decat sa alimenteze criza. „Orice majorare de impozite in aceasta perioada este contraproductiva, ca si reasezarile de tipul impozitului forfetar care, pornind de la ideea corecta a reducerii evaziunii, pot duce, de fapt, la riscul de neplata pentru operatorii corecti. Majorarile de impozite nu fac decat sa mareasca riscurile pentru mediul economic, sa reduca consumul si, in acest fel, sa creeze obstacole in plus, alimentand criza”, a declarat, pentru Capital.ro, Varujan Vosganian.

Dupa cresterea contributiilor la pensii, Guvernul intentioneaza sa majoreze cu un punct procentual si contributiile la sanatate (CASS) platite atat de  angajati, cat si de angajatori. In prezent, angajatii suporta 5,5% din veniturile brute pentru CASS, iar companiile –  5,2% din fondul de salarii.

Vosganian se declara impotriva majorarii taxelor, ba, mai mult, spune ca ar opta pentru reducerea acestora. „Nu trebuie majorate impozitele. Ba chiar, acolo unde se poate, as aplica o scadere. Aş merge chiar pe reducerea cotei unice la 15%”, a adaugat fostul ministru.

Pe de alta parte, senatorul PDL Iulian Urban considera ca o crestere a taxelor si impozitelor nu este atat de grava, atata timp cat statul va investi banii pentru protejarea, sustinerea si cresterea companiilor romanesti.