Cei care reusesc sa economiseasca nu sunt majoritari in Romania, dar numai 31% din acestia conteaza pe bancile comerciale, inclusiv Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Un studiu efectuat de institutul de sondare a opiniei publice Mercury Marketing and Research Consultants, la cererea revistei Capital, arata ca 57% din populatia Romaniei in varsta de peste 18 ani nu economiseste, iar dintre cei ce reusesc sa puna un ban deoparte, 36% agreeaza plasamentele in moneda nationala si numai 10% valuta (procentele ce depasesc 100% intra in marja de eroare). Preferintele oamenilor in ceea ce priveste institutiile de plasament difera in functie de mediul de provenienta (urban sau rural) si de nivelul veniturilor pe care le realizeaza. In general, persoanele fizice evita sa-si asume riscuri majore atunci cand decid sa-si plaseze economiile. Rezultatele sondajului efectuat de firma specializata denota ca oamenii sunt atrasi cu predilectie catre CEC. 27% din cei chestionati au raspuns ca in topul preferintelor institutiilor financiare pe primul loc se afla CEC, pentru care statul ofera o garantie de 100% asupra depunerilor persoanelor fizice. Inclinatia catre plasarea banilor la CEC este mult mai evidenta in mediul rural (36%) si printre cei care realizeaza venituri brute lunare mai mici de 200 dolari.
De altfel, institutiile statului domina in clasamentul preferintelor. Banca Comerciala Romana (BCR) este de departe cea mai agreata dintre bancile comerciale, excluzand CEC. Acesta este efectul indus de comportamentul autoritatilor romane. Cand BCR s-a confruntat cu un val mare de retrageri, toti oficialii – de la Banca Nationala, la Guvern – i-au sarit in ajutor. Mesajul a fost clar: „E o banca de stat, pentru care vom plati pana la ultimul leu”. Dupa BCR urmeaza Banca Romana de Dezvoltare, Banc Post, Banca Comerciala „Ion Tiriac”, ca tinte ale celor ce isi plaseaza banii in banci comerciale.
Poate sa fie acesta rezultatul unui oarecare conservatorism, asa cum poate sa fie efectul limitelor impuse de bancile comerciale in ceea ce priveste nivelul minim de depuneri.
Falimentele bancare de anul trecut si continuarea crizelor in acest an pastreaza la cote joase increderea in sistemul bancar. 45% din persoanele chestionate au declarat ca nu au incredere in sistemul bancar, iar 24% nu si-au declarat nici o opinie. Criza de incredere este prezenta indeosebi in mediul urban – 50%, in timp ce in mediul rural (acolo unde, practic, se economiseste si cel mai putin) a fost perceputa de 39% din respondenti.
Totusi, economiile, putine cate sunt, se orienteaza catre sistemul bancar, pentru ca este cel mai comod tip de plasament.
Vot de blam pentru sistemul bancar
13 iulie 2000, 12:00
Ultima modificare în 13 iulie 2000, 15:00
Cei care reusesc sa economiseasca nu sunt majoritari in Romania, dar numai 31% din acestia conteaza pe bancile comerciale, inclusiv Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Un studiu efectuat de institutul de sondare a opiniei publice Mercury Marketing and Research Consultants, la cererea revistei Capital, arata ca 57% din populatia Romaniei in varsta de peste 18 ani nu economiseste, iar dintre cei ce reusesc sa puna un ban deoparte, 36% agreeaza plasamentele in moneda nationala si numai 10% val
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook