Persoanele care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază anual şi în mod gratuit de două doze de adrenalină pentru autoinjectare şi în baza documentului medical eliberat de specialist, prevede propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice, adoptată miercuri de plenul Senatului.
Senatorii au dat vot favorabil proiectului de lege
La votul din plen s-au înregistrat 67 de voturi „pentru” şi 19 abţineri.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr 4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice.
Potrivit unui amendament adus, „în sensul prezentei legi, prin „medic specialist” se înţelege persoana care, în temeiul legii, are dragul de medic specialist/primar în specialitatea de alergologie şi imunologie clinică, precum şi în toate specialităţile în care îşi desfăşoară activitatea medicală în conformitate cu competenţele profesionale conform curriculei de pregătire”.
Motivarea din propunerea legislativă
Persoanele care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază anual şi în mod gratuit de două doze de adrenalină pentru autoinjectare şi în baza documentului medical eliberat de specialist, prevede un alt amendament.
Potrivit expunerii de motive, intervenţiile legislative preconizate sunt esenţiale şi necesită urgenţă în a fi adoptate, pentru a putea asigura flexibilitatea la nivel normativ, inclusiv pe partea de implementare, şi, în mod cât mai rapid şi eficient, protecţia persoanelor diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice şi a celor suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice şi a drepturilor pe care legea le conferă acestor persoane în prezent.
În cazul acestui proiect, Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Ce este șocul anafilactic?
Anafilaxia reprezintă o reacție alergică severă care poate pune în pericol viața. Se poate produce în decurs de câteva secunde sau minute de le expunerea la substanța alergică, fie că este vorba de un alergen alimentar, fie că este vorba de un alergen din categoria medicamentelor sau de o înțepătură de insectă.
Anafilaxia necesită o injecție rapidă cu epinefrină urmată de un drum la camera de gardă a celui mai apropiat spital.
Simptomele anafilaxiei se produc de obicei în decurs de câteva minute de la expunerea la un alergen. Uneori, anafilaxia se poate produce în mai mult de jumătate de oră de la expunere. În general, simptomele se produc într-o anumită zonă a corpului, însă există persoane mai susceptibile la o reacție anafilactică mai severă, caz în care reacția afectează mai multe zone ale corpului simultan.