Deoarece au trecut exact 30 de ani de la debutul evenimentelor de la Timișoara, a avut loc dezbaterea rezoluţiei despre Revoluţia Română din Decembrie 1989.
Dezbaterea a avut loc luni, la Strasbourg, iar votul Parlamentului pentru adoptarea rezoluţiei are loc joi, potrivit news.ro
Ce este menționat în document
În draft, eurodeputaţii vorbesc despre comemorarea a 30 de ani de la revoluţia română, declanşată la Timişoara şi care a continuat ulterior în toate părţile ţării.
Documentul aminteşte despre pierderea a 1.142 de vieţi, 3.138 de persoane rănite grav şi peste 760 de persoane reţinute ilegal şi torturate.
Parlamentarii europeni comemorează şi aduc un omagiu victimelor revoluţiei din decembrie 1989, ”care şi-au sacrificat viaţa pentru cauza încheierii dictaturii totalitare din România şi familiilor lor”.
De asemenea, eurodeputaţii recunosc că „sacrificiul protestatarilor paşnici din decembrie 1989 a deschis calea tranziţiei României către democraţie, statul de drept şi instituirea unei economii de piaţă, precum şi integrarea ulterioară a acesteia în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană”.
În urmă cu 30 de ani, în Decembrie 1989, la Timişoara au izbucnit evenimentele care au dus la căderea comunismului din România.
Legea marţială și tinerii mureau pe treptele Catedralei, în numele Libertăţii
În urmă cu 30 de ani, în Decembrie 1989, la Timişoara au izbucnit evenimentele care au dus la căderea comunismului din România.
În data de 15 Decembrie 1989 s-a aprins scânteia Revoluţiei, când mai mulţi timişoreni s-au adunat în faţa Bisericii Reformate din Timişoara pentru a-l susţine pe pastorul Laszlo Tokes, care urma să fie evacuat de regimul comunist.
Susţinerea pastorului reformat s-a transformat, a doua zi, într-o adevărată revoltă, iar în aceeaşi seară au avut loc primele arestări ale celor care demonstrau în Piaţa Maria din Timişoara, acolo unde se află Biserica Reformată.
În data de 17 Decembrie 1989, la Timişoara se trăgea înspre manifestanţi, tot atunci au căzut şi primele victime. 62 de oameni au murit în 17 Decembrie 1989, la Timişoara, iar alte câteva sute au fost răniţi de gloanţe.
În 18 decembrie, la Timişoara era instituită legea marţială, iar tinerii mureau pe treptele Catedralei, în numele Libertăţii
În 20 decembrie, după zile întregi în care oamenii au manifestat în stradă, Timişoara devenea primul oraş eliberat de comunism din România.