Senatul din Franţa a votat vineri noapte cu o majoritate covârşitoare dublarea concediului paternal pentru noii taţi, de la 14 la 28 de zile, inclusiv şapte zile libere obligatorii, potrivit DPA. Această măsură esenţială a bugetului de securitate socială pe 2021 a trecut cu 341 de voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.
Măsura, descrisă înainte de vot de secretarul de stat pentru protecţia copilului Adrien Taquet ca fiind o „reformă istorică”, ar urma să intre în vigoare la 1 iulie, conform AFP. Senatul va încheia sâmbătă examinarea restului bugetului de securitate socială şi ar urma să îşi exprime marţi votul asupra întregului pachet. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în septembrie că măsura este „în primul rând una în favoarea egalităţii între femei şi bărbaţi”.
Anunțul lui Macron
„Când un copil vine pe lume, nu există niciun motiv pentru care doar mama să aibă grijă de el”, a spus el atunci.
Este important să existe o împărţire mai echitabilă a sarcinilor „din prima zi”, a mai afirmat Macron, adăugând că egalitatea între sexe „este marea cauză a mandatului meu de cinci ani şi continuăm să face progrese”.
Proteste în Franța
Presa locală din orașul Compiegne de lângă Paris relatează că luni au avut loc ciocniri între elevii de liceu și polție, având în vedere protestele legate de riscurile de sănătate presupuse de menținerea deschisă a școlilor în contextul pandemiei de coronavirus.
Potrivit sindicatelor din poliţie, o maşină a forţelor de ordine a fost vandalizată, în timp ce Le Figaro şi ziarul local Oise Hebdo au consemnat că poliţiştii au fost atacaţi cu pietre şi alte proiectile.
Înregistrări video postate în social media au arătat un grup de tineri înconjurând o maşină de poliţie în faţa liceului Mireille Grenet şi încercând să o răstoarne. În alte înregistrări se văd incendii în stradă.
Manifestaţiile şcolilor din Franţa au început săptămâna trecută, în contextul în care o parte din profesori şi elevi protestează împotriva menţinerii şcolilor deschise, în timp ce restul ţării este în lockdown. Ei susţin că acest lucru le pune în pericol sănătatea, având în vedere riscul de a contracta COVID-19 în şcolile aglomerate.