La un an dupa cea mai mare extindere a Uniunii Europene, sprijinul acordat de cetatenii europeni statelor care vor sa devina membre a scazut simtitor. Cu toate ca o crestere a numarului statelor membre ar putea duce la consolidarea pacii, intarirea economica si dezvoltare durabila, perspectiva integrarii Romaniei, Bulgariei, Turciei si Croatiei in UE este tot mai putin agreata de acestia.

Doar 43% din cetatenii europeni sustin candidatura Romaniei, ceea ce o claseaza abia pe pozitia sase, dupa Bulgaria. Statele preferate pentru integrare sunt Elvetia, Finlanda si Islanda in vreme ce majoritatea europenilor sunt impotriva intrarii Albaniei si Turciei in Uniunea Europeana.

Problema extinderii Uniunii Europene arata diversitatea de opinii la nivelul celor 25 de state membre in ceea ce priveste dezvoltarea geografica. Daca tarile intrate in 2004 sprijina puternic candidaturile Romaniei si Bulgariei la UE, locuitorii celorlalte 15 state membre nu au intarziat in a-si arata ingrijorarea fata de aspectele economice si sociale. In Slovenia, 79% din cetateni sprijina ideea extinderii UE, iar in Polonia 76%, pe cand germanii si austriecii sunt mai degraba impotriva ei (doar 60% din populatia Germaniei este de acord cu acceptarea de noi state in UE). Voturile din Romania si Bulgaria arata un sprijin clar acordat extinderii, situatie similara cu cea din Croatia si Turcia.
Un factor de influenta in privinta deciziei acceptarii de noi state membre consta in situatiile economice si sociale a tarilor din Uniunea Europeana si a celor care adera, dar si in alocarea banilor din bugetul european. Cei mai multi dintre cetatenii europeni considera ca somajul este acum cea mai grava problema cu care se confrunta statele membre si ca majoritatea banilor trebuie cheltuiti in acest sens. Mai mult ca niciodata, europenii se arata dezamagiti de numarul mare al persoanelor fara un loc de munca, cu toate ca recunosc ca cei mai multi bani din bugetul Uniunii Europene sunt alocati domeniului administrativ si salariatilor. Marea lor nemultumirea vine insa din faptul ca sume importante de la buget au fost trimise in contul statelor care adera in loc ca acestea sa contribuie la lupta impotriva saraciei si a terorismului. 13% din persoane au declarat ca majoritatea banilor europeni au fost acordati, in ultimul an, statelor care adera in 2007, printre care se afla si Romania, si doar 4% din populatia statelor membre crede ca extinderea UE poate fi considerata o necesitate.

In topul prioritatilor cetatenilor europeni se regasesc lupta impotriva saraciei si a imigrarilor ilegale, siguranta personala si protectia mediului inconjurator, in timp ce acceptarea de noi state ocupa abia penultimul loc. Cetatenii britanici si spanioli par mai mult interesati de combaterea terorismului, atitudine explicabila din perspectiva ultimelor evenimente petrecute la Londra. In Romania, oamenii se arata mai interesati de rata somajului si de nivelul de trai decat de extinderea Uniunii Europene.
Politica monetara a Uniunii Europene este un alt factor important in contextul extinderii UE. Majoritatea romanilor (sapte din zece) sunt de acord cu schimbarea leului in moneda unica. Belgia, Slovenia, Irlanda si Luxemburg sunt statele care s-au aratat cel mai deschise in fata euro, spre deosebire de alte state, cum ar fi Anglia, Danemarca si Suedia, care continua sa-si pastreze o atitudine reticenta cu privire la acest lucru. In Anglia, 64% din locuitori sunt impotriva monedei unice europene, in timp ce in Danemarca, 45% din persoane sprijina in continuare moneda nationala. Cele doua se numara si printre statele membre care sprijina mai putin acceptarea de noi tari. In topul prioritatilor acestora, extinderea Uniunii Europene ocupa abia penultimul loc.

Extinderea UE In opinia cetatenilor din statele membre

Numarul cetatenilor din statele membre care sprijina extinderea Uniunii Europene a scazut cu 3% fata de toamna anului trecut. In ordinea preferintelor acestora, Romania ocupa abia pozitia sase, dupa Bulgaria. Albania si Turcia sunt cel mai jos clasate tari in topul membrilor UE cu 33%, respectiv 32% voturi pentru. Cum era de asteptat, cei care sprijina cel mai mult ideea extinderii sunt membrii statelor nou intrate in Uniunea Europeana. In ceea ce priveste voturile romanilor si ale bulgarilor, rezultatele arata ca sapte din zece persoane sprijina ideea integrarii celor doua tari in UE.

Prioritati In alocarea bugetului Uniunii Europene

Un sfert din populatia statelor membre ale Uniunii Europene considera ca cei mai multi bani se aloca cheltuielilor din administratie. Peste 50% din populatia Germaniei si Finlandei afirma acest lucru. Sumele acordate statelor din afara Uniunii Europene sunt considerate foarte mari doar de 13% din cetatenii tarilor membre, fata de 17% dintre acestia care vad in agricultura zona cu cele mai mari
cheltuieli de la buget. In Grecia, majoritatea locuitorilor considera ca sume foarte mari sunt alocate ajutoarelor regionale, iar spaniolii refuza sa faca aprecieri in privinta banilor acordati de la bugetul UE.