"Parlamentari din toate partidele politice i-au cerut explicit demisia de onoare preşedintelui ASF şi nu şi-a dat-o, ba chiar ne-a anunţat că nu o va face. Propun să demarăm procedura parlamentară de demitere", a spus deputatul PNL Andreea Paul.
La rândul său, preşedintele comisiei, Mihai Tudose, a declarat că hârtiile sunt pe circuit pentru procedura parlamentară de demitere.
"Noi mai putem răbda, dar 5,5 milioane de clienţi, nu!", a afirmat Tudose.
Deputaţii i-au reproşat preşedintelui ASF, printre altele, că nu a rezolvat problema plafonării tarifelor RCA şi, mai mult, prin tarifele maximale anunţate discriminează persoanele fizice care vor fi obligate să suporte preţuri mai mari pentru asigurarea auto obligatorie.
La aceste acuzaţii Mişu Negriţoiu a susţinut că nu are ce să-şi reproşeze şi că oricine va veni în locul lui va trebui să facă exact acelaşi lucru pentru a asigura funcţionarea pieţei.
"Nu există soluţii miracol. Dacă nu sunt eu, va fi altcineva care trebuie să facă aceste lucruri. Eu am venit aici (la ASF – n. r.) pentru că am vrut să fac ceva. Am fost solicitat şi mi s-a dat asigurarea că legea va fi respectată şi că voi fi lăsat să fac ceea ce este de făcut. Mi-am închipuit că vin la o execuţie publică, dar nu am făcut nimic din ce nu trebuia făcut. Dumneavoastră aţi făcut o autoritate independentă şi i-aţi conferit stabilitate. Dumneavoastră trebuie să ne judecaţi", a susţinut Negriţoiu.
Totodată, el a precizat că îşi asumă tot ceea ce a făcut, dar că este nevoie de timp pentru a aşeza lucrurile într-o piaţă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune introducerea în Hotărârea de Guvern prin care vor fi aprobate tarifele maximale pentru RCA a unei menţiuni referitoare la primele aferente persoanelor fizice, astfel încât acestea să nu ajungă la prima maximală, a declarat luni preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
"Nu avem de-a face cu un control al costurilor de pe persoane juridice pe persoane fizice, iar primele maximale pe care le-am stabilit nu conduc la creşterea primelor pentru persoane fizice, dimpotrivă", a spus Negriţoiu.
"Sunt tarifele maximale, nu trebuie să se ajungă acolo. Uitaţi-vă la comparaţia pe cele opt societăţi de asigurări! Toate tarifele maximale sunt sub primele medii practicate de societăţi, cu două excepţii: City Insurance şi Euroins. Noi ne-am întâlnit astăzi (luni – n. r.) cu Consiliul Concurenţei şi ca să avem un control pe primele individuale, să nu ajungă la tarifele maximale, am propus să reflectăm în Hotărârea de Guvern îngheţarea tuturor primelor la nivelul notificărilor către ASF sub prima maximală, să nu ajungem la tarifele maximale", a precizat Negriţoiu.
Preşedintele ASF a fost audiat, luni, în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.
Mişu Negriţoiu a spus că tarifele maximale pentru RCA stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea fi aprobate de către Guvern în următoarele două zile.
Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a făcut declaraţia luni, în cadrul audierilor din Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.
"Sperăm ca în următoarele două zile Guvernul să aprobe tarifele maximale pentru RCA. Există un consens în piaţă să mergem o perioadă pe tarifele maximale care nu sunt publice, pe motiv că nu au nicio valoare până ce nu sunt aprobate şi devin lege", a mai spus Negriţoiu.
Acesta susţine că s-a ajuns la o soluţie acceptabilă privind tarifele RCA şi acesta este "maximul pe care ASF l-a putut face".
"Cred că am ajuns la o soluţie acceptabilă. Cred că a fost înţeles şi mecanismul, a fost un exerciţiu excepţional de transparenţă. Suntem la două zile sau mai multe să vedem aceste tarife pe care noi le-am calculat cu maximum de grijă faţă de asiguraţi", a subliniat preşedintele ASF.
AGERPRES