La alegerile prezidențiale din 2025, alegătorii români pot vota la orice secție de votare din străinătate, chiar dacă nu s-au înregistrat pe portal. Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru:
- Votul prin corespondență (pentru alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate);
- Înființarea unei secții de votare în localitățile sau grupurile de localități unde s-au înregistrat cel puțin 100 de alegători.
Termene limită:
- Pentru înscrierea în Registrul electoral ca alegător în străinătate pentru votul prin corespondență: până pe 20 martie 2025, ora 23:59.
- Pentru înscrierea în Registrul electoral ca alegător la o secție de votare în străinătate: până pe 4 martie 2025, ora 23:59.
Această informare este esențială pentru alegătorii din diaspora, asigurându-se astfel că pot participa la procesul electoral românesc în mod corespunzător.
Ce este AEP
Autoritatea Electorală Permanentă informează că, până joi, pe portalul www.votstrainatate.ro au fost primite 2841 de cereri de vot prin corespondență și 1623 cereri pentru votul la o secție de votare din străinătate.
La alegerile prezidențiale din 2025, alegătorii români pot vota la orice secție de votare din străinătate, chiar dacă nu s-au înregistrat pe portal. Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru:
Votul prin corespondență (pentru alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate);
Înființarea unei secții de votare în localitățile sau grupurile de localități unde s-au înregistrat cel puțin 100 de alegători.
Atribuții
Monitorizează finanțarea partidelor politice și transparența campaniilor electorale;
- Organizează secțiile de votare și dotările acestora (urne, cabine, ștampile);
- Administrează registrul electoral și registrul secțiilor de votare;
- Realizează propuneri ale cadrului electoral pentru Parlament;
- Recrutează și instruiește personalul implicat în alegeri;
- Implementează programe de informare și educare a alegătorilor;
- Elaborează proceduri pentru accesul la vot al persoanelor cu dizabilități;
- Supervizează aplicațiile informatice utilizate pentru centralizarea rezultatelor;
- Monitorizează finanțarea partidelor politice și campaniile electorale.
Adeverinţe pentru candidați
Autoritatea Electorala Permanentă (AEP) din România eliberează, pe baza unei solicitări scrise, adeverinţe cetăţenilor români interesaţi să-şi depună candidatura la alegerile pentru desemnarea autorităţilor administraţiei publice locale din alte state membre ale Uniunii Europene. Acestea se eliberează în urma realizării de către AEP a verificării drepturilor electorale ale solicitanţilor.
Pentru ca aceste verificări să se poate efectua, solicitările trebuie să conţină datele personale ale persoanelor interesate precum: CNP; tip, serie, nr., act de identitate, respectiv locul, data naşterii şi domiciliul din România, dacă este cazul.
Persoana de contact din cadrul AEP responsabilă cu eliberarea acestor adeverinţe este dl. Florin Ciornei, email: comunicare@roaep.ro.
Persoanele interesate pot trimite solicitările de eliberare a adeverinţelor şi prin email la adresa office@roaep.ro. În cazul acesta la cererea respectivă se va anexa o copie după un act de identitate românesc – carte de identitate sau paşaport.
AEP poate transmite solicitanţilor adeverinţele utilizând două opţiuni în funcţie de dorinţa acestora:
- în format electronic, prin e-mail;
- prin ridicarea în original de la sediul AEP de către o persoană indicată în prealabil de către solicitant, fără a fi nevoie de o împuternicire in acest sens.