Votca. Simplă, ieftină și ușor de mixat

Până acum un secol, era mai rar băută în afara Europei. Astăzi este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Este ieftină, și gustul său relativ neutru o recomandă pentru o mulțime de rețete de cocktailuri savuroase

Rușii, polonezii și scandinavii își dispută de secole paternitatea acestei băuturi. Greu de spus care sunt mai îndreptățiți să și-o însușească. Se pare că prima atestare documentară datează din secolul al VIII-lea, în Polonia. Însă pentru multă lume Rusia este țara votcii, și Enciclopedia Britanica, de pildă, spune că aici a apărut pentru prima dată, în secolul al XV-lea, după o rețetă ticluită de un călugăr pe nume Isidor. O teorie care împacă cele două versiuni spune că polonezii o făceau de mult timp, însă o foloseau pe post de medicament, și rușii au transformat-o mai târziu în băutura pe care o cunoaștem astăzi. Cert este ca numele ei vine de la cuvantul slav „voda“ (apă). Fiind un alcool neutru, fără gust și fără culoare, votca poate fi distilata aproape din orice ingredient care poate fermenta. La început, se obținea din cartofi. În prezent, cele mai bune votci se distilează din grâu (Rusia) sau secară (Polonia). Iar în ultimii ani, francezii au lansat câteva mărci de votcă foarte populare, din distilat de struguri, care au produs un mic cutremur pe piață. Producătorii tradiționali (Rusia și Polonia în special) au încercat imediat să obțină o decizie a Uniunii Europene prin care doar alcoolul obținut din cereale, cartofi sau melasă de sfeclă de zahăr să poată fi numit legal „votcă“. Compromisul la care s-a ajuns este că votca produsă din alte ingrediente decât cele tradiționale trebuie să menționeze acest lucru pe etichetă.
Cum se face?
În prima etapă, legumele sau cerealele sunt puse într-o cuvă care le zdrobește. „Piureul“ obținut este îmbogățit cu malț, care grăbește transformarea amidonului în zahăr. Decoctul este apoi sterilizat și pus la fermentat în tancuri închise, între două și patru zile.
Când zahărul s-a transformat în alcool etilic, începe distilarea. În general, votca se distilează de mai multe ori – produsele premium pot trece chiar și prin cinci distilări. Apoi o ultimă etapă foarte importantă este filtrarea. Care se face prin cărbune sau, de dragul poveștilor ticluite apoi de specialiștii de marketing, prin argint, cristale de cuarț sau alte ciudățenii. În final, alcoolul pur este combinat cu apă până își coboară tăria în jurul valorii de 40%. Legenda spune că acest standard a fost „inventat“ chiar de Mendeleev, care a studiat băutura și a descoperit că este cel mai bine asimilată de organism când are o tărie de exact 38%.
Cum se bea?
Nobilii ruși o consumau cu secole în urmă simplă, rece și însoțită de mâncăruri condimentate, caviar, somon afumat sau anșoa. Țăranii ruși o consumau oricum, în cantități industriale. În principiu, votca se bea rece, cu gheaţă sau în pahare răcite. Mai nou, la modă este să ții sticla la congelator, în așa fel încât licoarea să fie mai uleioasă când o torni în pahare. Trebuie știut însă că răcită prea tare își pierde din arome. Asta dacă o apreciezi pentru calitățile ei și nu o bei în diferite combinații. Iar votca este probabil licoarea care se pretează cel mai bine combinațiilor de tot felul.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro
Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore
Câteva exemple extrem de cunoscute și ușor de preparat:
1. Appletini:
2 părți votcă
1 parte schnapps de mere verzi
Pune ingredientele într-un shaker cu gheață, amestecă-le bine și apoi strecoară combinația într-un pahar de martini, pe care-l ornezi cu o felie subțire de măr.
2. Black Russian
1 parte votcă
1 parte lichior de cafea
Cola
Votca și lichiorul se amestecă într-un pahar scurt, umplut pe jumătate cu gheață, iar apoi adaugi cola în completare și ornezi paharul cu una sau două cireșe.
3. Caribou Lou
1 ½ parte votcă
1 parte Malibu
Suc de ananas
Votca și romul se amestecă într-un pahar înalt umplut o treime cu gheață, adaugi apoi suc de ananas până sus și ornezi paharul cu o felie de portocală.
4. Votca Soda
1 parte votcă
1 parte lichior de fructe (Chambord, Crème de Cassis)
Apă tonică
Ingredientele se amestecă bine cu gheață într-un pahar înalt. La final ornezi paharul cu o felie de lămâie și cu zmeură sau coacăze.
5. Bloody Mary
Într-un pahar înalt puneți câte un strop de sos Worchester și Tabasco, un pic de sare și piper. Apoi turnați peste 3 părți de votcă, 6 de suc de roșii și una de suc de lămâie. Amestecați și adăugați gheața.