Într-o postare pe rețelele sociale, Nicuşor Dan a explicat motivele pentru care bucureștenii ar trebui să voteze „DA” la referendumul propus, aducând în discuție problema distribuirii inegale a fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector.
Edilul a subliniat că, printr-o repartizare mai echitabilă a banilor, s-ar putea realiza mari investiții, inclusiv extinderea rețelei de metrou și construirea unui nou spital, dar și alte proiecte necesare orașului.
Nicușor Dan, despre disproporția între bugetele primăriilor de sector și Primăria Capitalei
Primarul general a evidențiat o problemă cronică legată de împărțirea fondurilor între primăriile de sector și Primăria Capitalei, explicând că aceasta este „total defavorabilă” pentru administrația centrală a orașului.
Conform lui Nicuşor Dan, în 2023, din totalul de 15 miliarde de lei colectate de la bucureșteni, doar 6 miliarde au ajuns la Primăria Capitalei, restul fiind redistribuit primăriilor de sector.
„Din cele şase miliarde de lei, trei s-au dus pe subvenţia la termoficare şi subvenţia la transportul public. Şi atunci, raportul real este trei la nouă între banii pe care i-am administrat noi şi banii pe care i-au administrat sectoarele, în condiţiile în care noi avem marea infrastructură. Reparaţia Podului Grant, în mod evident, noi am făcut-o”, a declarat edilul.
Acesta a dat exemplul reparației Podului Grant, care a fost realizată de Primăria Generală, pentru a sublinia responsabilitățile și investițiile care îi revin în mod direct.
Nevoia de investiții majore pentru infrastructura orașului
Nicuşor Dan a adus în discuție o serie de investiții mari care ar putea fi realizate de Primăria Capitalei, în cazul în care s-ar corecta dezechilibrul financiar actual.
Printre aceste investiții se numără trecerea metroului în subordinea Primăriei, extinderea transportului public de suprafață și construirea unui nou spital, având în vedere că infrastructura existentă este învechită.
„Din cauza acestei împărţiri defectuoase care vine de 20 de ani, Primăria Capitalei niciodată nu a avut bani pentru marile proiecte de investiţii. De 15 ani tot vorbim că vrem să unificăm sistemul de termoficare. Ca să cumpărăm activele care aparţin Ministerului Energiei asta înseamnă 1,5 miliarde.
În momentul în care eu am un buget de 15 miliarde, 1,5 miliarde e 10%, îţi permiţi. În momentul în care, de fapt, bugetul tău este de 3 miliarde şi ai toate obligaţiile astea niciodată nu-ţi permiţi şi de aceea nici nu s-a făcut”, a spus primarul general.
De asemenea, edilul a menționat că reparațiile și modernizările necesare nu au fost realizate până acum din cauza bugetului limitat, iar lipsa fondurilor a împiedicat derularea proiectelor esențiale pentru București.
„Trecerea metroului în subordinea Primăriei Capitalei, extinderea transportului public de suprafaţă, în condiţiile în care acum există „linii suprasolicitate”, schimbarea flotei, un mare spital pentru că toate sunt din anii 70 sau mai vechi. Sunt lucruri mari pe care Bucureştiul nu le-a făcut niciodată”, a explicat Nicuşor Dan.
Importanța coordonării centralizate în București
Un alt punct discutat de primarul general a fost despre necesitatea centralizării autorizațiilor de construcție în cadrul Primăriei Capitalei.
În opinia sa, acest demers ar duce la o gestionare mai eficientă a dezvoltării orașului, contribuind, printre altele, la reducerea aglomerației și îmbunătățirea esteticii urbanistice.
Acesta a explicat că Primăria Generală ar trebui să aibă un rol de coordonare pe întreg teritoriul Bucureștiului, pentru a implementa programe educative și de prevenire a consumului de droguri, în special în rândul tinerilor.
„De asemenea, am discutat şi despre cea de treia întrebare, cea legată de coordonarea la nivel local a Bucureştiului, de către Primăria Generală, a unui program antidrog la tineri.
Faptul că această întrebare a fost propusă şi pusă în dezbatere întăreşte ideea că Primăria Capitalei trebuie să aibă un rol de coordonare şi să aibă şi finanţarea corespunzătoare pentru acest tip de programe şi pentru alte tipuri de programe educative”, a precizat Nicuşor Dan.
Acesta consideră că un astfel de program ar contribui la un mediu mai sigur și mai educat pentru locuitorii orașului.
În contextul întrebărilor de la referendum, Nicuşor Dan a declarat că speră ca bucureștenii să sprijine aceste propuneri, subliniind că pentru viitorul orașului este esențial ca Primăria Generală să aibă mai multe atribuții și un buget mai consistent.