Votul prin corespondență este deja în plină pregătire! Câți români din afara granițelor au cerut să voteze până acum

Plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie 2020. AEP a realizat și un clip video demonstrativ.

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că, până miercuri, a fost înregistrată primirea a 2.141 de plicuri exterioare care conţin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate.

Potrivit unui comunicat al AEP, din numărul total de plicuri înregistrate, 960 sunt din Spania, 279 din Germania, 216 din Danemarca, 171 din Moldova, 125 din Olanda, 85 din Luxemburg, 80 din Marea Britanie, 76 din Ungaria, 72 din Italia, 49 din Grecia, 13 din Slovacia, 10 din Polonia, 2 din Serbia, 1 din Bulgaria, 1 din Suedia, 1 din Turcia.

Clip video care ilustrează tehnica votării prin corespondenţă

Instrucţiunile privind exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 se găsesc atât în interiorul plicului, cât şi pe site-ul www.votstrainatate.ro, precizează AEP.

Totodată, AEP a realizat un clip video care ilustrează tehnica votării prin corespondenţă pas cu pas, disponibil la următorul link: https://youtu.be/Y6EaWtAQzAw

AEP atrage atenţia că, potrivit legislaţiei în vigoare, plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie 2020.

Țări care au suspendat temporar colectarea şi distribuirea de scrisori

„Având în vedere contextul internaţional generat de pandemia de COVID-19, inclusiv frecvenţa redusă a curselor de transport, pentru o mai bună informare asupra timpilor de circulaţie a plicului ce urmează a fi returnat către România/reprezentanţa diplomatică sau consulară, vă rugăm să consultaţi site-urile administraţiilor poştale naţionale din ţara în care vă aflaţi sau să solicitaţi aceste informaţii direct de la un oficiu poştal”, mai transmite AEP.

Lista paginilor organizaţiilor poştale din întreaga lume poate fi accesată la: https://www.upu.int/en/Universal-Postal-Union/About-UPU/Member-Countries.

Lista ţărilor pentru care activitatea de colectare şi distribuire pentru trimiterile de scrisori şi colete poştale a fost suspendată temporar poate fi accesată la link-ul: https://www.posta-romana.ro/a1309/stiri/lista-tarilor-cu-trafic-postal-restrictionat.html.

Întrebări, sesizări sau reclamaţii pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro, precizează sursa citată.