Legea care introduce aceste tichete de activități casnice intră în vigoare din 2024. În ce condiții se acordă aceste tichete și cine sunt cei vizați?
De anul viitor intră în vigoare legea care introduce tichete de activități casnice. Tichetele se acordă furnizorilor de servicii ocazionale și necalificate. Aceste servicii vizează activități domestice desfășurate în gospodăriile familiilor sau persoanelor singure și nu au caracter comercial.
Ce servicii sunt acoperite de aceste tichete de activități casnice?
Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, cetățenii pot achiziționa tichete de activități casnice, suportând doar valoarea nominală a acestora. Costurile de tipărire și distribuire sunt acoperite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Aceste tichete pot fi obținute de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București. De asemenea, se pot obține și de la oficiile poștale sau prin intermediul unei platforme electronice.
Tichetele de activități casnice acoperă o gamă variată de servicii casnice, cum ar fi curățenie, igienizare, spălarea și călcatul hainelor, servicii de croitorie, pregătirea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea persoanelor dependente care sunt beneficiari ai acestor activități.
De asemenea, aceste tichete pot fi folosite și pentru serviciile prestate de persoane care acționează ca bone ocazionale. În această situație, beneficiarul serviciilor este reprezentantul legal al copilului care beneficiază de aceste servicii.
În ce condiții se acordă și ce valoare au tichetele?
Un aspect important este faptul că furnizorii de servicii casnice nu pot fi membri ai familiei beneficiarului. Cu alte cuvinte, persoanele care prestează aceste servicii nu trebuie să fie rude ale celor care le primesc.
Interacțiunea dintre furnizori și beneficiari se bazează pe un acord de voință și nu este necesar un document scris. Furnizorii și beneficiarii stabilesc tipul de activități, numărul de ore și volumul de muncă necesar.
Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și este supusă actualizării anuale prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceste tichete nu pot fi transferabile și pot fi utilizate doar de către furnizorii de servicii casnice ale cărora date sunt completate pe acestea.
Aceste tichete pot fi transformate în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora.
Pentru a beneficia de protecția asigurărilor sociale de stat (CAS), furnizorii de servicii la domiciliu trebuie să achite o contribuție lunară. Această contribuție trebuie să fie echivalentă cu cel puțin 85 de tichete pentru activități la domiciliu. Însă, nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege.
Beneficiarii care cumpără și folosesc cel puțin 600 de tichete de activități casnice într-un an vor primi 75 de tichete suplimentare, gratuite, ca stimulent.