Voucher de 10.000 de lei pentru nou-născuți. Condiții pentru mamele între 20 și 30 de ani

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Femeile care plănuiesc să devină mame în anul 2025 ar putea beneficia de un sprijin financiar substanțial din partea statului. Ministerul Familiei a lansat un proiect de hotărâre care prevede acordarea unui ajutor în valoare de 10.000 de lei pentru mame, destinat achiziționării de echipamente necesare nou-născuților, alimente și produse de igienă.

Conform propunerii lansate de Ministerul Familiei, aproximativ 45.000 de femei cu vârsta între 20 și 30 de ani ar putea primi acest ajutor financiar. Programul este adresat atât mamelor singure, cât și celor dintr-un cuplu, indiferent dacă sunt căsătorite sau nu, cu condiția să nască un copil viu în perioada de desfășurare a inițiativei.

Ministerul Familiei vine în ajutorul familiilor tinere

Pentru a fi eligibile, beneficiarele trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Este vorba despre următoarele:

  • Cel puțin unul dintre părinți sau mama singură trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România;
  • Veniturile nete ale familiei nu trebuie să depășească 8.000 de lei pe lună.
SURSA FOTO: Dreamstime

Ajutorul financiar poate fi solicitat o singură dată, în maximum trei luni de la nașterea copilului

Ajutorul financiar poate fi solicitat o singură dată, în maximum trei luni de la nașterea copilului. Beneficiarele nu pot aplica simultan la alte programe similare finanțate din fonduri publice, nici la nivel local, nici central.

Sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher digital de 10.000 de lei, utilizabil exclusiv pe teritoriul României. Acesta poate fi obținut printr-o cerere electronică și o declarație pe propria răspundere, completate și însoțite de documente doveditoare. Documentația trebuie să fie depusă prin intermediul unei platforme digitale administrate de Ministerul Familiei.

Inițiativa are ca scop principal încurajarea creșterii natalității în România

Ministerul Familiei va analiza cererile și va acorda sprijinul financiar în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea documentației complete. Normele metodologice și modelele de cereri urmează să fie publicate după aprobarea hotărârii de guvern.

Inițiativa are ca scop principal încurajarea creșterii natalității în România, răspunzând astfel unei nevoi stringente de sprijin pentru familiile tinere. În cazul adoptării, acest program ar putea deveni un model de bune practici.

Ministerul Familiei rămâne deschis la sugestii și propuneri în perioada de dezbatere publică a proiectului

Ministerul Familiei rămâne deschis la sugestii și propuneri în perioada de dezbatere publică a proiectului. Dacă hotărârea va fi aprobată, măsura ar putea marca un pas semnificativ în susținerea familiilor din România.

Pentru a fi aplicat, proiectul de hotărâre trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.