Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat că, spre deosebire de anii anteriori, când acestea erau distribuite la fiecare două luni, începând cu 2025, voucherele vor fi acordate o dată la trei luni.

Marcel Boloș spune că beneficiarii vor primi două vouchere în valoare de 250 de lei fiecare

Astfel, beneficiarii vor primi două vouchere în valoare de 250 de lei fiecare, precum și două pachete de alimente, evaluate la 125 de lei.

Boloș a precizat că această schimbare a fost necesară din cauza constrângerilor bugetare, însă programul va continua să sprijine aproximativ 2,8 milioane de persoane.

În plus, oficialii români poartă discuții cu Comisia Europeană pentru a asigura resurse suplimentare prin relocarea fondurilor europene în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială.

„Sunt prevăzute în buget. Anul trecut am avut şase rate, şase vouchere pe care le-am acordat sub formă de vouchere pentru alimente, în valoare de 250 lei/voucher, dar începând cu anul 2025, periodicitatea acordării voucherelor se schimbă de la două luni la trei luni.

Practic, vom avea două vouchere de alimente acordate, în valoare de câte 250 lei, şi pachete de alimente, de asemenea două, în valoare de 125 lei. Acordăm pentru 2.800.000 de beneficiari. Şi, sigur, cu noile restricţii pe care le avem din punct de vedere bugetar, vom încerca, după discuţia cu Comisia Europeană, să asigurăm inclusiv relocarea de fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială, pentru ca resursa aceasta să fie asigurată pentru beneficiari”, a explicat Marcel Boloş.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Dreamstime

Vor fi acordate mai multe tipuri de vouchere în 2025

Pe lângă voucherele pentru alimente, vor fi menținute și alte forme de sprijin financiar. Elevii vor primi în continuare un voucher anual, în valoare de 500 de lei, la începutul anului școlar, acest ajutor fiind destinat unui număr de 625.000 de beneficiari.

De asemenea, programul privind voucherele pentru nou-născuți va continua, fiecare mamă provenind dintr-un grup social vulnerabil urmând să primească un sprijin de 2.000 de lei.

Tot în cadrul măsurilor de sprijin, profesorii vor beneficia de un voucher educațional destinat îmbunătățirii competențelor profesionale necesare activității didactice. Autoritățile intenționează să acopere costurile acestui program prin fonduri europene.

„De asemenea, discutăm de voucherele pentru nou-născuţi, în valoare de 2.000 lei, care se acordă mamelor, în special celor care provin din grupurile sociale vulnerabile şi, sigur, voucherul educaţional, care este dedicat profesorilor pentru ceea ce înseamnă îmbunătăţirea competenţelor profesionale destinate activităţilor didactice şi pe care încercăm să le decontăm din fonduri europene”, a conchis Boloş.