Sau dau bani de la stat. Mamele din anumite categorii sociale care nasc începând cu anul 2024 vor primi vouchere de 2.000 de lei, conform informațiilor transmise de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Vouchere de 2.000 de lei în România
Conform MIPE, a fost alocat un buget de 24 milioane euro pentru acordarea acestui sprijin, timp de patru ani. Acest sprijin va fi acordat într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut cu vârsta de până la trei luni.
„Vor beneficia de aceste ajutoare cuplurile mamă-nou născut, din grupurile defavorizate: mame beneficiare de venit minim garantat, care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, care se află în situaţii de risc), aflate temporar în situaţii critice de viaţă, care nu deţin acte de identitate, sunt minore sau sunt cetăţeni străini/apatrizi şi provin din zone de conflict”, a informat MIPE, într-o postare realizată pe Facebook.
Românii vor beneficia de mai multe ajutoare financiare în 2024
Amintim că românii vor beneficia de mai multe ajutoare financiare în 2024. De exemplu, românii cu venituri modeste vor beneficia de un sprijin financiar semnificativ în valoare de 1.400 de lei, în cursul anului 2024.
Acesta este acordat în două tranșe și are scopul de a-i ajuta să facă față costurilor facturilor la energie. Ajutorul va fi distribuit în două etape distincte, fiecare în cuantum de 700 de lei.
Prima tranșă va fi acordată în luna februarie 2024, acoperind perioada ianuarie-iunie 2024. Simultan, a doua tranșă va fi distribuită în luna septembrie 2024, pentru perioada iulie-decembrie 2024.
Vor beneficia de acest sprijin următoarele categorii:
- pensionarii sistemului public de pensii și beneficiarii de drepturi speciale cu vârsta de 60 de ani sau mai mult și venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei conform Legii nr. 277/2010;
- familiile și persoanele singure care au dreptul la ajutor social conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Această inițiativă reacționează la creșterea semnificativă a prețurilor la energie. Consumatorii casnici au fost afectați de majorări de peste 600% la energia electrică și de peste 535% la gazele naturale.
În condițiile actuale, peste 30% din bugetul unei gospodării cu venit mediu de 2.000 lei/membru/lună este direcționat către achitarea facturilor la energie.