Bani de la stat pentru 410.000 de copii. Aceștia vor primi, în zilele următoare, tichete educaționale. Ele sunt destinate achiziționării de rechizite și îmbrăcăminte. Aceste tichete sunt acordate copiilor aflați în situații vulnerabile.
Ordonanța de urgență nr.83/2023 menționează că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu prevede și un calendar.
Se estimează că toate tichetele educaționale vor ajunge la cei peste 400.000 de părinți și beneficiari până la mijlocul lunii decembrie. Se va întâmpla în prima parte a acestei luni. Potrivit surselor Edupedu.ro, acești bani urmează să fie livrați pe card.
S-a extins termenul pentru tichetele educaționale
Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru tichetele educaționale a fost extins până la data de 26 noiembrie. Listele cu beneficiarii finali vor fi create folosind o aplicație informatică. Aplicația a fost dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, conform Ordonanței de Urgență nr. 83/2023.
Această listă va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ea poate fi accesată de către beneficiari prin intermediul unei aplicații informatice speciale, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date.
Cine va primi acești bani?
Cine va primi acești bani? Conform prevederilor Ordonanței de Urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 de lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial. Ei trebuie să fie înscriși la cursuri de zi. Se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista beneficiarilor finali se actualizează periodic
Lista beneficiarilor finali se actualizează pe parcursul anului școlar. Acest lucru se întâmplă ori de câte ori situația o impune.
Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin beneficiarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.
Unitățile de învățământ din care provin beneficiarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui beneficiarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate din raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.
Obligațiile care revin unităților școlare
Pentru beneficiarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.
Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către beneficiarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.