Reprezentanții CNIPMMR solicită vouchere de digitalizare
Reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) intenționează să propună premierului Marcel Ciolacu un program de vouchere de digitalizare.
Prin intermediul acestui program, se urmărește sprijinirea întreprinzătorilor în costurile asociate conformării la e-Facturare.
„Vom avea marţi o întâlnire cu premierul şi o să-i propunem un program de vouchere de digitalizare prin care întreprinzătorii să poată să îşi susţină o parte dintre costuri în ceea ce priveşte conformarea pentru e-Factura.
Totodată, solicităm prorogarea, până la 31 decembrie 2024, a termenului de neaplicare a sancţiunilor privind neîncărcarea facturilor la termen pe e-factura”, a declarat președintele CNIPMMR, Florin Jianu, vineri, 9 februarie.
Campanii de informare pentru utlizarea e-Factura
Totodată, CNIPMMR face apel la organizarea de campanii de informare destinate antreprenorilor cu privire la utilizarea e-facturii. Aceasta ar pune accent pe întreprinderile mici și mijlocii, pentru a clarifica procedurile pe care trebuie să le urmeze pentru a evita sancțiunile.
„Solicităm realizarea de tutoriale pe internet, inclusiv pentru situaţii particulare, despre e-factura, îmbunătăţirea platformei e-Factura, raportat la faptul că 40,5% dintre respondenţi au spus că operarea acesteia este dificil de utilizat”, a adăugat Florin Jianu.
Potrivit acestuia, reprezentanții CNIPMMR cer, printre altele, includerea în e-factură a informațiilor despre emitentul/destinatarul facturii. Scopul este facilitare identificării acestora.
Ei cer, totodată, clarificarea, prin intermediul procedurilor ANAF, a modului în care se aplică modificările introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, referitoare la încadrarea în categoria microîntreprinderilor plătitoare de impozit pe venit.
Pachet de digitalizare pentru IMM-uri
În plus, CNIPMMR urmărește crearea unui pachet de digitalizare destinat antreprenorilor din întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), eventual sub formă de vouchere. Acesta ar cursuri obligatorii și utilizarea semnăturii electronice. Inițiativa vine în contextul în care un număr semnificativ de antreprenori declară că nu au competențe digitale.
„Este esenţială lansarea unui pachet de programe de susţinere pentru IMM-uri în anul 2024; program de compensare a efectelor războiului din Ucraina în domeniul alimentar şi agricultură; program de compensare a costurilor cu motorina pentru transportatori; deblocarea programului Electric-Up; finanţarea din Fondul de Modernizare a proiectelor pentru producerea de energiei-IMMPROSUMER; suplimentarea plafoanelor de garantare în cadrul programului IMM Invest Plus; lansarea tuturor call-urilor 2021-2027 (investiţii); program pentru susţinerea dezvoltării IMM-urilor existente – scale-up”, precizează reprezentanţii CNIPMMR.
De asemenea, CNIPMMR îndeamnă la lansarea tuturor programelor naționale și regionale destinate sectorului privat. Acesta însumează 6,1 miliarde de euro, cuprinzând în total 139 de apeluri.
Digitalizarea fiscală se întâmplă
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că „digitalizarea fiscală este în plină desfășurare”. De asemenea, România avansează treptat de la promisiuni la acțiuni concrete în fiecare zi, în ciuda multor obstacole de depășit.
El a admis că încă mai este mult de făcut până când gestionarea veniturilor curente ale bugetului de stat și organizarea inspecțiilor fiscale vor fi complet digitalizate.
Conform declarațiilor sale, una dintre principalele provocări o reprezintă gestionarea și analiza volumului mare de date pentru evaluarea riscurilor și reducerea impactului negativ asupra bugetului de stat. Mai multe puteți afla aici.