Se dau din nou vouchere de la stat. Românii care vor primi ajutor de la Guvern. Ce condiții trebuie să îndeplinească

bani lei bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Familiei anunță că românii vor primi din nou vouchere, fiecare special dedicate pentru câte o problemă socială. Ministrul a precizat că statul s-a angajat în realizarea a 150 de centre pentru copii.

Se dau vouchere de la stat pentru români

Se dau vouchere de la stat pentru români. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse din România continuă și în acest an o serie de programe și inițiative destinate sprijinirii familiilor vulnerabile și creșterii accesului la servicii sociale și de sănătate. Ministrul Natalia Intotero a detaliat, într-o conferință de presă, câteva dintre principalele proiecte aflate în derulare și planurile pentru viitor.

Unul dintre cele mai importante programe continuate în acest an este cel de fertilizare in vitro, aprobat de Guvern și implementat integral în sistem digital. Programul urmărește să reducă timpii de așteptare pentru acordarea voucherelor necesare procedurilor de fertilizare.

În 2023, au fost declarate eligibile 10.000 de proceduri dintr-un total de 27.000 de solicitări, iar până în prezent au fost emise 9.322 de vouchere. Pentru acest an, numărul de proceduri eligibile rămâne același, respectiv 10.000.

„Şi în anul acesta continuăm programul de fertilizare in vitro, un program care a fost aprobat de Guvern (…), un program care se va derula în integralitate, în sistem digital, inclusiv acordarea voucherelor, ceea ce reduce foarte mult timpii de aşteptare care vor fi declaraţi eligibili. Pentru anul 2023 am avut 10.000 de proceduri declarate eligibile şi care puteau fi şi finanţate, în egală măsură, peste 27.000 de solicitări, dintre acestea 10.000 care au fost declarate eligibile.

Au fost emise 9.322 de vouchere, diferenţa până la 10.000 fiind voucherele care au fost emise şi, din diferite motive, nu au fost cumva folosite. Pentru acest an, acelaşi număr de 10.000, tot ceea ce înseamnă criterii de eligibilitate”, a precizat Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate.

Natalia Intotero (SURSA FOTO: Facebook, Natalia Intotero)

Centre de zi pentru copii din familii vulnerabile

Un alt proiect major este realizarea a 150 de centre de zi pentru copiii din familii vulnerabile, inclusiv copiii cu dizabilități, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste centre au rolul de a susține familiile prin activități educaționale, consiliere psihologică și ore remediale. Până la finalul fiecărei zile, copiii vor reveni în familiile lor, după ce au beneficiat de un program de aproximativ patru ore.

Ministrul a subliniat că proiectul este completat de alte inițiative menite să sprijine familiile vulnerabile, inclusiv implementarea Garanției pentru Drepturile Copilului, parte a Strategiei Naționale pentru Drepturile Copilului.

„Prin PNRR, statul român s-a angajat în realizarea a 150 de centre de zi pentru copiii proveniţi din familii vulnerabile, dar şi copiii cu dizabilităţi. Rolul acestor centre este de a susţine aceste familii, de a desfăşura mai multe activităţi cu aceştia, începând de la educaţie pentru sănătate, ore remediale, consiliere psihologică, astfel încât până la finalul unui program de aproximativ patru ore în fiecare zi copiii se vor întoarce în familiile lor. Avem 159 de centre pe care le vom realiza”, a spus Intotero.

Ministerul are în analiză la Comisia Europeană mai multe proiecte de anvergură, menite să combată violența și adicțiile și să sprijine familiile monoparentale. Printre acestea se numără:

  • Caravana pentru stoparea violenței și adicțiilor

Un proiect de peste 650.000 de euro, dedicat educării și sensibilizării populației cu privire la aceste probleme.

  • Sprijin pentru familiile monoparentale

Două proiecte cu o valoare totală de aproximativ 80 de milioane de euro.

  • Accelerarea procesului de tratament pentru adicții

Un proiect de aproximativ 41 de milioane de euro, complementar eforturilor Ministerului Sănătății, pentru tratamentul și recuperarea tinerilor și copiilor afectați de adicții.

Aceste inițiative vor include și crearea de centre regionale. Aici, tinerii tratați de adicții vor putea beneficia de activități de reinserție profesională și consiliere.

SURSA FOTO: Dreamstime

Programele de creditare „Student Invest” și „Family Start”

În ceea ce privește sprijinul financiar direct pentru tineri și familii, Ministerul derulează programele de creditare „Student Invest” și „Family Start”.

  • Family Start

Oferă împrumuturi de până la 30.000 de euro și a avut un succes notabil, fondurile fiind aproape epuizate.

  • Student Invest

Oferă împrumuturi de până la 15.000 de euro pentru studenți, pentru a acoperi costurile studiilor sau ale locuinței. Până acum, doar 45% din fonduri au fost accesate. Ministerul intenționează să popularizeze programul în continuare. Planul este să îl popularizeze în special în perioada taberelor pentru studenți.

În cazul în care programul „Student Invest” nu va înregistra o creștere semnificativă a cererilor până la sfârșitul lunii august, Ministerul va analiza redistribuirea fondurilor către „Family Start”. A avut loc deja o discuție cu ministrul Marcel Boloș.