Vouchere de vacanță 2025. Un program simplificat pentru angajați
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul român a lansat un nou sistem pentru decontarea voucherelor de vacanță, destinat să sprijine angajații în cheltuielile de vacanță, anunțând o procedură simplificată, care va implica o declarație pe propria răspundere din partea angajaților.
Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului, a detaliat în cadrul unei conferințe de presă mecanismul prin care angajații vor beneficia de voucherele de vacanță.
Potrivit ministrului, procesul va fi transparent și ușor de implementat. Fiecare angajat va trebui să declare că va utiliza suma primită de la stat exclusiv pentru achiziționarea de servicii turistice, valoarea minimă fiind de 800 de lei.
Vouchere de vacanță 2025. Angajatorul va verifica această declarație, iar banii vor fi încărcați pe cardurile de vacanță ale angajaților, urmând ca la finalizarea procedurii să fie emisă o factură verificabilă de ANAF prin sistemul e-factura.
„Subiectul voucherelor de vacanţă – vorbim despre un mecanism foarte simplu de decontare care a fost adus în faţa Guvernului în urma negocierilor atât cu patronatele, cât şi cu reprezentanţii sindicatelor şi cu Ministerul de Finanţe. O formă în care fiecare angajat va declara pe proprie răspundere în faţa angajatorului că îşi asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român într-o formă în care el va cofinanţa cu alţii 800 de lei tot ceea ce înseamnă pachetul turistic. Este evident că, la finalul acestei proceduri, se va emite o factură care va putea fi verificată de către ANAF în timp real, folosind soft-ul e-factura. Aşa că nu vom avea sincope din acest punct de vedere şi îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să fie beneficiarii acestui program să nu se joace şi să respecte legea şi angajamentul pe proprie răspundere pe care şi-l iau în faţa angajatorului, cu respectarea tuturor prevederilor legale”, a explicat Ivan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Vouchere de vacanță doar în unitățile autorizate
Vouchere de vacanță 2025. Un aspect important al programului este că voucherele vor putea fi utilizate doar în unități turistice autorizate de Ministerul Economiei, ceea ce va asigura că fondurile sunt folosite corect. În plus, pentru a respecta legislația fiscală, angajații vor plăti un impozit de 160 de lei pe suma de 800 de lei primită, care va fi reținut de pe cardul de vacanță în luna următoare.
„Aceşti bani vor fi încărcaţi în urma depunerii acestei declaraţii de propria răspundere pe cardurile de vacanţă ale angajaţilor. Contribuţia netă va fi de 640 lei, va fi un impozit total la acei 800 lei în valoare de 160 lei, care va fi reţinut de pe card în luna următoare de salariu. Angajatul va primi 800 de lei, va cheltui 800 de lei, iar de pe card, luna viitoare, îi vor fi reţinuţi 160 de lei aferenţi taxelor pentru cei 800 de lei”, a afirmat ministrul.
Un alt detaliu esențial este flexibilitatea utilizării voucherelor, acestea putând fi folosite în mai multe tranșe. Astfel, beneficiarii pot opta să plătească doar o parte din suma oferită de stat sau pot utiliza voucherele pentru diferite pachete turistice pe parcursul anului. De exemplu, dacă un angajat alege un pachet turistic în valoare de 1.000 de lei, va trebui să cheltuiască aceeași sumă din propriul buzunar pentru a putea beneficia de sprijinul statului.
„Dacă omul va alege un pachet turistic de doar 1.000 de lei, în decursul întregului an, el va face declaraţia pe proprie răspundere că va cheltui această sumă. Principiul este unul foarte simplu. Pentru fiecare leu pe care îl oferă statul prin această schemă de voucher de vacanţă, omul va trebui să facă dovada faptului că a cheltuit din buzunar încă un leu. (…) Dacă el cheltuieşte doar 100 de lei, statul îi dă doar 100 de lei”, a indicat Bogdan Ivan.
Programul, care se dorește a fi o susținere pentru turismul intern și un beneficiu pentru angajați, este structurat astfel încât fiecare leu oferit de stat să fie dublat de contribuția personală a angajatului, garantând utilizarea corespunzătoare a fondurilor.