Vouchere de vacanță de 1.600 lei pe an pentru personalul din învățământ

O serie de modificări semnificative au fost implementate în acest an pentru sistemul de vouchere de vacanță, beneficiind în special angajații din sectorul educațional.

Conform unui nou ordin semnat de Ligia Deca, ministrul Educației, valoarea voucherelor de vacanță pentru personalul din învățământ a fost majorată de la 1.450 lei la 1.600 lei pe an.

Aceste schimbări, care au intrat în vigoare la începutul anului, sunt aplicabile pentru perioada 2024-2026 și vin ca un răspuns la nevoile financiare ale angajaților cu salarii nete de până la 8.000 de lei.

Regulamentul actualizat permite inclusiv acordarea acestor vouchere de vacanță pentru personalul angajat cu mai mult de o normă/post, care va beneficia de aceeași sumă de 1.600 de lei pe an.

Modificări legate de acordarea acestor vouchere

Detaliile regulamentului modificat sunt publicate de edupedu.ro și includ noi prevederi referitoare la calculul salariului net cuvenit funcției de bază, care acum include toate drepturile salariale aferente.

„(7) Pentru personalul din sistemul de învățământ se acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

(8) Pentru personalul din sistemul de învățământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.”

De asemenea, sunt clarificate condițiile de impozitare și contribuții pentru asigurările sociale de sănătate, acestea fiind calculate și reținute în luna în care voucherele sunt acordate.

„(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează și se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”

În plus, regulamentul oferă o prevedere pentru situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, stipulând că persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate și a impozitului în luna următoare restituirii.

„(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate și impozitului în luna următoare restituirii.”

vouchere de vacanta
SURSA FOTO: Dreamstime

Voucherele de vacanță, impact pozitiv asupra economiei

Aceste vouchere de vacanță au un impact pozitiv semnificativ asupra economiei la nivel macro. Astfel, pentru fiecare leu acordat sub formă de voucher, se generează 0,12 lei venituri suplimentare la bugetul de stat.

Acest lucru se traduce printr-un impact direct de 0,0022 lei în cifra de afaceri a sectorului HoReCa și de 0,025 lei în cifra de afaceri a tur-operatorilor și agențiilor de turism.

În plus, voucherele de vacanță au contribuit la stimularea creșterii gradului de ocupare în stațiunile turistice populare, având o valoare medie a unei rezervări de 2.500 de lei, din care aproximativ 1.500 de lei sunt acoperiți cu ajutorul voucherelor.