Senatul a adoptat tacit un proiect de lege prin care românii angajați la privat vor beneficia, de asemenea, de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, pe o anumită perioadă de timp. Votul final va fi dat de către Camera Deputaților.
Angajații români din privat ar urma să primească voucherele de vacanțe în perioada 2024-2026.
Potrivit propunerii legislative semnate de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR, sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat. Camera Deputaților va fi for decizional în cazul acestei inițiative.
Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță urmează să fie stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.
Cum vor primi angajații din privat voucherele de vacanță
În termen de 5 zile de la primirea sumelor, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte. Ulterior, acestea vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.
„Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanţă suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceştia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Propunerea legislativă mai arată că „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.
În cazul românilor care au încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în acelaşi timp, fiecare angajat va avea posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanţă.
Cât timp sunt valabile voucherele de vacanță?
Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată prin Legea nr. 94/2014, voucherele de vacanță se acordă anual şi se emit doar pe suport electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual.
Valoarea tichetelor de vacanță este de 1.450 de lei pentru un salariat/an. Acestea sunt valabile un an de la data alimentării pe suportul electronic.
Voucherele de vacanță pot fi utilizate numai de beneficiari pe baza actului de identitate și numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate, în caz contrar beneficiarii se pot expune unor amenzi uriașe.
„Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, transmite Ministerul Turismului.