Un nou voucher în România! Suma uriașă pe care o vor primi românii

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Statul a decis să ofere suma de 25.000 de lei pentru românii care fac acest lucru. Ministrul Adrian Câciu a venit cu toate detaliile și a precizat ce alte vouchere se mai dau.

Se dau 25.000 de lei, bani de la stat

Se dau 25.000 de lei, bani de la stat! Ministrul Fondurilor Europene a anunțat un program care vizează eficientizarea energetică a gospodăriilor din România, adresându-se în special persoanelor vulnerabile. Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a confirmat că acest program face parte din propunerea României în cadrul REPowerEU și va fi implementat începând cu 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea Planului Național de Redresare revizuit.

Noul program vine cu o serie de beneficii substanțiale pentru familiile care își doresc să își eficientizeze energetic locuințele. Una dintre componentele majore ale acestui program este acordarea unor vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru instalarea de panouri solare.

”Acel program, acest nou program, care este în cuantum mai mare decât cel pe care l-aţi spus, face parte din propunerea României în capitolul
REPowerEU.Și acest program, odată cu aprobarea Planului Național de Redresare revizuit, va intra să spun așa în implementare de la 1 ianuarie 2024 și va avea trei componente”, spune ministrul Adrian Câciu.

Se dau 25.000 de lei pentru stocarea energiei

Mai mult decât atât, beneficiarii vor primi și 25.000 de lei pentru stocarea energiei, într-un efort de a promova și mai mult utilizarea energiei solare în gospodării.

”O componentă vouchere de 25.000 lei pentru panourile solare, dar totodată cine pune panouri solare va primi și 25.000 lei pentru stocare, deci, vom avea un program care va lucra pe ambele, paliere pentru un beneficiar, ăsta este un tip, deci, 25.000 cu 25.000. Şi un alt tip de voucher care merge pe eficiența energetică a gospodăriilor”, spune ministrul Fondurilor Europene.

SURSA FOTO: Dreamstime

Se dau bani pentru îmbunătățirea eficienței energetice

Pe lângă aceasta, un alt tip de voucher în valoare de 76.500 de lei va fi oferit familiilor pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică. Aceste fonduri pot fi folosite pentru:

  • anvelopare
  • schimbarea geamurilor
  • alte îmbunătățiri care vor contribui semnificativ la eficiența energetică a locuințelor.

”Eu cred că este pentru prima oară când ne ducem direct pe gospodării, nu ne mai aducem pe condominiuri sau pe blocuri cum era până acum, pe gospodării individuale, un voucher de 76.500 lei pentru o familie, pentru o gospodărie, pentru anvelopare, pentru schimbarea geamurilor, pentru a crea eficiența, a trece într-un alt nivel de eficiență energetică a imobilului respectiv”, mai arată oficialul român.

Este remarcabil faptul că acest program se concentrează exclusiv pe gospodării individuale, oferind astfel oportunități reale pentru cetățenii români să își facă locuințele mult mai eficiente energetic.

”De la 1 ianuarie 2024 acest program, care are alocat noi avem propunerea de un 1,1 miliarde de euro, va intra în implementare, evident, el va fi valabil până în 2026, dar noi sperăm să lucreze foarte puternic 2024-2025, astfel încât cât mai mulți cetățeni să poată să fie mult mai, dacă vreți, rezilienți din perspectiva costurilor cu energia”, arată ministrul.

Românii care locuiesc la casă pot beneficia de program

În ceea ce privește criteriile de eligibilitate, ministrul Adrian Câciu a menționat că programul este deschis pentru toți cetățenii României. Totuși, acesta se referea la cei care locuiesc în case.

Va exista o alocare echitabilă între zonele urbane și cele rurale. Astfel se va asigura că toți cetățenii, indiferent de locul de rezidență, pot beneficia de această inițiativă. Această abordare echilibrată este menită să asigure că și mediul rural are acces la aceste resurse importante, pentru a reduce decalajul dintre regiuni și pentru a crea o societate mai sustenabilă energetic.

”Există o serie de propuneri. Din punctul acesta de vedere, să știți că nu am făcut diferența, pentru că este un program care vizează toți cetățenii României care stau la casă. Dar, evident, ca să fie mai concret, o să avem o alocare urban-rural, pentru că nu putem ca întotdeauna să mobilizăm fondurile pentru urban, iar ruralul să rămână în urmă. Deci, va fi un echilibru, astfel încât cei din mediul rural să poată să beneficieze, eu zic prioritar, de acest program”, a conchis ministrul Adrian Câciu.