Ministrul Culturii vine cu vești bune pentru români! Potrivit celor spuse de Lucian Romaşcanu, în curând ar putea fi implementat un nou tip de ajutor, prin intermediul primăriilor.
Mai precis, ministerul Culturii vrea ca primăriile să poată oferi cetățenilor, la începutul fiecărui an, vouchere culturale, care pot fi folosite la evenimentele culturale.
„Conceptul de vouchere poate să fie pus în practică foarte ușor și voi face demersul legislativ necesar. Am discutat cu mulți primari, mai ales cu cei care înțeleg fenomenul cultural și dedică parte importantă din buget către acest sector.
Important este, printr-o normă legislativă, să găsim o cale prin care o parte, evident păstrată în acest scop, să fie alocată culturii. Dar acea parte să se ducă și să fie palpabilă, simțită de către cetățean”, a declarat Lucian Romaşcanu la Antena 3.
Lucian Romaşcanu spune că lucrurile nu pot funcționa fără cultură
De asemenea, ministrul a explicat că există în momentul de față o lege care vizează implementarea de vouchere culturale pentru elevi.
„Omul care să duce la teatru trebuie să ştie că cineva muncește pentru treaba aia și costă niște bani. (…) Este o lege în Parlament acum, cu vouchere culturale pentru elevi. Ori o amendăm pe aceasta, ori facem una nouă cu acest concept”, a explicat Romaşcanu.
Mai mult, ministrul a subliniat faptul că lucrurile „nu pot funcționa” într-o societate fără cultură.
„Fără cultură lucrurile nu pot funcționa și dacă nu ne dăm seama cu toții de acest lucru, vom vedea că pe termen mediu vom avea de suferit, cum deja în multe din zonele societății noastre suferim”, a conchis Lucian Romaşcanu.
Amintim că ministrul a vorbit și luna trecută despre aceste vouchere. La momentul respectiv, Romaşcanu a subliniat că este „bine să lăsăm arta în orice formă a ei către public, pentru că fără public nu există.”
„Şi ar trebui să facem acea lege a voucherelor culturale astfel încât primăria să dea, la începutul anului, fiecărui contribuabil un carnet cu vouchere încât, când mă duc la un spectacol în Piaţa Mare a oraşului să dau o bucăţică din voucherul acela, să înţeleg că plătesc ceva.
Pentru că tindem să asociem arta cu gratuitatea şi dacă e ceva pe bani, nu ne ducem. (…) E bine să lăsăm arta în orice formă a ei către public, pentru că fără public nu există”, a declarat Lucian Romaşcanu.