Vouchere pentru anveloparea caselor! Cine poate beneficia de 76.500 de lei de la stat

anveloparea caselor

SURSA FOTO: Dreamstime

Vouchere pentru anveloparea caselor! Cine poate beneficia de ajutorul financiar oferit de statul român? Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a oferit mai multe detalii.

Cine va primi vouchere pentru anveloparea casei?

Vouchere pentru anveloparea caselor. Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre cetățenii români care sunt prioritari în obținerea voucherele pentru izolarea termică a locuințelor.

Totodată, a explicat modalitatea de distribuire a voucherelor energetice din cadrul PNRR, destinate montării de panouri fotovoltaice și baterii, precum și criteriile de prioritizare a beneficiarilor acestora.

„Am stabilit ca 1,2 miliarde de euro să meargă către cei care sunt în sărăcie energetică. În prima fază vor fi persoanele vulnerabile.

Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.

Până la urmă nu sunt dintre persoanele care să-și poată permită să plătească o factură”, a spus el, joi seară, într-o intervenție TV.

Adrian Câciu / SURSA FOTO: Facebook, Guvernul României

Zeci de mii de locuințe din România vor primi finanțare pentru a instala panouri solare și sisteme de stocare a energiei, precum și pentru a îmbunătăți eficiența energetică a acestora. Conform estimărilor curente, aproximativ 60.000 de locuințe vor beneficia de izolația termică în cadrul acestui program.

Persoana interesată trebuie să completeze și să depună o cerere la primăria sau la consiliul județean, iar ulterior autoritățile locale vor prelua restul procedurilor administrative.

Se vor acorda 50.000 de lei pe gospodărie

Valoarea unui voucher pentru panouri solare poate ajunge până la 25.000 de lei, echivalentul a 5 kilowați, însă suma exactă variază în funcție de necesitățile fiecărei gospodării, unele beneficiind de instalări de 3 KW, altele de 4 KW. Acest voucher de 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de un alt voucher de 25.000 de lei pentru sistemele de stocare a energiei, adică baterii.

Astfel, suma totală este de 50.000 de lei (echivalentul a aproximativ 10.000 de euro) pe gospodărie. În plus față de această finanțare, există și o altă inițiativă numită „Casa Eficientă Energetic”, care oferă un voucher în valoare de 76.500 de lei (echivalentul a aproximativ 12.000 de euro) pentru izolarea termică a locuințelor. Acest lucru implică îmbunătățirea categoriei energetice a casei.

Prin intermediul unui audit energetic, se evaluează nivelul de eficiență energetică al casei și se stabilește necesarul de îmbunătățiri pentru a atinge un standard superior.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a adăugat oficialul român.