A fost aprobat programul Electric UP 2
Guvernul României susţine întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa pentru a-şi asigura energia necesară prin instalarea de panouri fotovoltaice şi prin instalarea de staţii pentru vehiculele electrice. Programul Electric UP continuă cu o nouă etapă de finanţare în care se acordă un ajutor de până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile sunt acoperite din fonduri primite prin acest program. IMM-urile trebuie să vină cu o finanţare de 25% din valoarea proiectului.
Limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice a fost mărită la 150 de kilowaţi pentru asigurarea consumului propriu și a consumului staţiilor de încărcare de minim 22 de kilowaţi pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
Programul Electric UP 2 va fi finanţat de la bugetul de stat cu un cuantum total de 450 de milioane de lei. În prima etapă de aplicare a acestei scheme de sprijin, peste 1.500 de IMM-uri şi de operatori economici din sectorul HoReCa au primit finanţare pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi staţii pentru vehicule electrice, a anunțat, marți, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Se dorește promovarea consumului de energie termică provenită din surse de energie regenerabilă
În perspectiva unui nou ciclu de finanțare al programului „ELECTRIC UP”, Ministerul Energiei a elaborat și supus consultării publice proiectul de act normativ pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr.159/2020. Aceasta se referă la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a domeniului HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp și 100 kWp destinate consumului propriu și livrării surplusului în sistemul energetic național, precum și pentru stațiile de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in. Această ordonanță a fost aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 12/2022.
Prin Programul „ELECTRIC UP 2“, beneficiarilor li se acordă un ajutor de minimis în sumă maximă de 150.000 de euro pe beneficiar, adică 75% din valoarea cheltuielilor eligibile. Restul de 25% trebuie asigurat ca finanțare din surse proprii ale beneficiarului.
„Încă de la preluarea mandatului am vorbit despre energie verde, despre susținerea mediului privat, despre investiții care crează locuri de muncă și dezvoltare. Acest act normativ se înscrie în această misiune asumată. Mai mult, prin acest demers venim în sprijinul unor sectoare cu dinamică mare, întreprinderile mici și mijlocii și domeniul HoReCa”, a zis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Scopul său este de a sprijini mediul de afaceri prin finanțarea proiectelor de investiții în extinderea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru a asigura consumul propriu. Programul vizează dezvoltarea infrastructurii de transport pentru vehicule electrice, creșterea numărului de autovehicule electrice și electrice hibrid plug-in înmatriculate și promovarea consumului de energie termică provenită din surse de energie regenerabilă.