«Asta este medicina viitorului, să știți», îi spune bioenergoterapeutul pacientului, înainte să îi așeze pe cap căștile conectate la un aparat care scoate sunete înalte. În timp ce ascultă o muzică liniștitoare, răspunde la întrebările celui care operează aparatul și care se laudă că este autodidact, respectiv că nu a urmat cursuri pentru a şti meserie. Pe monitorul conectat la aparat se derulează fotografii generice cu organele la care însuși pacientul mărturisește că are suferințe. După ce plimbă prin fața acestuia un dispozitiv care seamănă cu o floretă, numit biotensor, terapeutul începe să îi spună diagnosticul, mai exact, să repete ceea ce i-a spus însuși pacientul mai devreme. După ce ascultă totuși impresionat verdictul și află predispozițiile sale de boală, pacientul pleacă acasă cu un săculeț de leacuri, dar nu înainte de a plăti consultația: 100 de lei, cu promisiunea că revine pentru tratament. Pe hol, mai sunt nouă oameni care așteaptă același tratament, doi veniți tocmai din Timișoara. Toţi au ajuns aici din două motive, ambele extreme: fie au fost trimiși acasă de medicii care le-au zis că nu mai pot face nimic pentru ei, fie suferă de mult timp de boli pe care medicina clasică nu le-a putut vindeca.
Acesta este doar unul dintre cele aproximativ 200 de cabinete de medicină alternativă şi complementară care funcționează la limita legii, „deținute de indivizi care cred că au puteri speciale și fac sau nu un curs de specialitate, și acela de mântuială“, spune Lionel Octavian Zosmer, președintele Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară şi Alternativă, (OPMCA), singurii care pot oferi în acest sens atestate, care sunt ulterior aprobate de o comisie specială de la Ministerul Sănătății. Așa se face că acum  există doar 150 de terapeuți certificaţi  de OPMCA, care au şi trecut de comisia respectivă. Însă numărul cabinetelor și centrelor de medicină complementară din țară, pe care l-am estimat noi și pe care ni l-a confirmat și preşedintele OPMCA, este dublu, ceea ce ne face să ne întrebăm ce meserie au cu adevărat și ce cursuri au absolvit ceilalți, ca să poată câștiga sume impresionante pretinzând că vindecă aproape orice boală, cu tehnici care frizează ridicolul, după cum vom vedea mai departe.
Cel mai probabil, sunt autodidacți ca domnul menţionat la început sau absolvenți ai unor cursuri de câteva zile, în condițiile în care aceste cursuri legitime durează cel puțin opt luni, ne spune Zosmer, care nu îi apără deloc pe cei care se autointitulează colegii lui.
Am început să vorbim de bio­rezonanță pentru că este una dintre cele mai populare metode alternative de tratament din România, dar lărgim tabloul și vorbim despre afacerea din spatele a tot ceea ce înseamnă medicină complementară în România – acupunctura, apifitoterapie, homeopatie, masaj, cristaloterapie, cromoterapie, meloterapie, aromaterapie, magnetoterapie, aquaterapie etc. Este important să precizăm că numai primele trei sunt considerate competențe medicale și pot fi practicate doar de către medici.
Jumătatea curată
Acest tip de medicină completează medicina clasică peste tot în lume, însă în România a devenit o zonă gri de business, de pe urma căreia poate profita oricine are o diplomă de vindecător.
Febra a început în 2007, când statul a legiferat medicina complementară: la cabinetele unor figuri iconice precum Stelian Fulga, Carmen Saenciuc sau Dragoş Iliescu aveau loc adevărate „pelerinaje“ ale oamenilor foarte bolnavi din toate colţurile ţării. Autorităţile și-au luat apoi complet mâna de pe acest domeniu, care a înflorit într-o piață de circa 20 de milioane de lei, după estimările noastre. Jumătate albă, jumătate neagră, am putea spune, dacă ar fi să comparăm numărul celor certificați cu al celor care nu au nicio atestare pentru a conduce astfel de terapii și care sunt singurii autori ai derapajelor ce alimentează scepticismul față de acest tip de medicină.
Cabinetul de medicină complementară tipic are o cifră de afaceri de circa 40.000 de lei, maximum patru angajați și se promovează mai ales pe internet. Excepție fac centrele cu acest profil descrise mai sus, care se pot compara fără rezerve cu clinicile private, mai ales că cifra lor de afaceri cumulată ajunge la jumătate din totalul pieţei formate de centrele mici. Pentru cei mai mici, începutul este mai greu, însă popularitatea acestor terapii le permite să trăiască din această activitate. „Aparatura a fost destul de scumpă, am cumpărat-o la vremea aceea prin credite și socotesc că am amortizat deja costul. În ultimii trei ani, chiar sunt mulțumită de activitate și de profit, deși am întâmpinat multe greutăți“, spune Elena Spânu, unul dintre practicieni certificaţi de medicină complementară din țară.
Greutățile, susţin practicienii certificaţi, vin din faptul că nu se decontează mai consistent acupunctura  sau masajul, și unele dintre aceste terapii nu sunt incluse pe listele de decontare, pentru a fi mai accesibile.
Vestul Sălbatic
Această măsură i-ar ajuta pe cei ceritficați să își poată susține prețurile, pentru că impostorii fac consultaţii pe bandă rulantă, la prețuri atractive: „Cei care fac cei mai mulți bani functionează în ilegalitate, ştiu o doamnă care face 1.700 de lei pe oră aplicând o terapie care nu exstă și un domn care predă nişte cursuri de două zile care ar trebui sa dureze de fapt un an. Este ca în vestul sălbatic“, spune Zosmer.
La rândul nostru, am întâlnit un domn care promite vindecare prin biorezonanţă telepatică, cu plata făcută în avas prin transfer bancar, şi destul de multe oferte la tratamentul cu mesaje subliminale, care presupune ca pacientul să plătească pentru a vedea filmuleţe motivaţionale. Lucru absolut inacceptabil, în viziunea celor care au studiat medicina complementară. Ei spun că prioritatea zero pentru Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte acest segment de medicină – care nu mai poate fi ignorat, având în vedere amploarea şi popularitatea- este curăţarea pieţei de impostorii îmbogăţiţi din disperarea oamenilor. Sălile de aşteptare precum cea a bioenergoterapeutului a cărui prestaţie am povestit-o nu vor fi însă niciodată goale, atâta timp cât oamenii sunt dispuşi să se lase păcăliţi.

Cele mai mari centre din ţară

Timpul Armoniei
Cifră de afaceri 2011: 4 mil. lei
Profit 2011: 0,71 mil. lei

Revital Saenciuc
Cifră de afaceri 2011: 1,92 mil. lei
Profit 2011: 0,48 mil. lei

Dr. Stelian Fulga (cabinet Timişoara şi bucureşti)
Cifră de afaceri cumulată 2011:
1,06 mil. lei
Profit cumulat 2011: 0,23 mil. lei

20 de milioane de lei valorează piaţa cabinetelor şi centrelor de medi­­cină complementară și alternativă

 Afacerea e simplă: îşi cumpără un aparat de biorezonanță de 2.000 de lei, merge într-un sătuc și își recuperează banii într-o oră, două. Lionel Zosmer, preşedinte OPMCA