Se pornește un nou război în lume?! Primul indiciu deja a ieșit la iveală. Este fără precedent
Șefii FBI și MI5 au avertizat că spionajul industrial al Chinei reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru grupurile occidentale, inclusiv prin intermediul unor companii de achiziții cu scop special.
În cadrul unei apariții comune la Londra, șefii agențiilor de informații americane și britanice au cerut companiilor să fie mult mai vigilente cu privire la China.
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că Beijingul se folosește de „jocuri de culise elaborate” pentru a-și masca spionajul și că a profitat chiar și de Spacs.
„Guvernul chinez reprezintă o amenințare și mai serioasă la adresa întreprinderilor occidentale decât își dau seama chiar și mulți oameni de afaceri sofisticați”, a declarat Wray în fața liderilor de afaceri la un eveniment organizat împreună cu omologul său de la MI5, Ken McCallum. „Vreau să vă încurajez să aveți o viziune pe termen lung atunci când evaluați amenințarea”.
Făcând referire la Ministerul Securității de Stat și la Armata Populară de Eliberare, Wray a adăugat: „Atunci când faci afaceri cu o companie chineză, să știi că ai de-a face și cu guvernul chinez – adică MSS și PLA – de asemenea, aproape ca niște parteneri tăcuți”.
Șefii serviciilor de informații au organizat primul eveniment public între cele două agenții, într-o acțiune despre care Wray a spus că subliniază necesitatea de a aborda provocarea tot mai mare a spionajului din partea Beijingului.
McCallum a declarat că MI5 a înregistrat o creștere de șapte ori a investigațiilor legate de China din 2018, și-a dublat capacitatea de a le face față în ultimii trei ani și probabil că își va dubla din nou capacitatea în următorii „câțiva ani”.
Wray a declarat că birourile FBI din SUA au deschis în medie o investigație privind spionajul chinez la fiecare 12 ore, scrie The Financial Times.
„Nu strigăm „lupul”, a spus McCallum. „China este cea mai schimbătoare dintre toate amenințările, în sensul că pătrunde în atât de multe aspecte ale vieții noastre naționale.”
China se folosește de orice mijloace pentru a fura tehnologie occidentală
Wray a declarat că Beijingul folosește „toate instrumentele” pe care le are la dispoziție pentru a fura tehnologie occidentală în efortul de a submina în cele din urmă întreprinderile din afara Chinei și de a domina piețele acestora – chiar și furtul semințelor modificate genetic de pe terenurile agricole din SUA.
El a adăugat că Ministerul Securității de Stat, care supraveghează spionajul chinezesc de peste hotare, se concentrează asupra companiilor occidentale pe care dorește să le „răscolească” pentru a ajuta la obținerea de secrete corporative. Între timp, evaluarea riscurilor din partea omologilor chinezi a devenit mai dificilă, deoarece Beijingul restricționează accesul la datele necesare pentru a efectua o verificare prealabilă.
Ambii șefi au subliniat că China a angajat adesea persoane care nu aveau legături directe cu serviciile sale de informații pentru a viza companiile occidentale – un grup pe care Wray l-a numit „cooptați”.
Aceștia au declarat că firmele trebuie să fie mai atente la faptul că relațiile lor cu companiile chineze ar putea avea legături cu serviciile de informații ale Beijingului, ceea ce McCallum a descris drept „manipulare ascunsă”.
Aceștia au îndemnat companiile să intensifice cooperarea cu FBI și MI5, evidențiind capacitatea Chinei de a efectua spionaj la scară largă, într-o gamă foarte largă de activități, și de a avea o viziune pe termen lung – în măsura în care aceasta îi curtează pe politicienii aflați la început de carieră.
Implicațiile amenințării Chinei asupra Taiwanului
Wray a mai spus că mediul de afaceri ar trebui să se gândească mai mult la implicațiile amenințării Chinei asupra Taiwanului în urma invaziei Rusiei în Ucraina, subliniind că societățile occidentale au fost prinse între sancțiunile împotriva Moscovei și perturbările economice.
„Au fost multe companii occidentale care încă mai aveau degetele în acea ușă atunci când aceasta s-a închis”, a spus el. „Dacă China invadează Taiwanul, am putea vedea același lucru din nou, la o scară mult mai mare. La fel ca în Rusia, investițiile occidentale construite de-a lungul anilor ar putea deveni ostatici.”
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.