Fiscalitate Cea mai sigura cale de a intra in posesia deciziei de impunere: deplasarea la sediul Directiei fiscale teritoriale Pentru a-si usura viata, Fiscul a introdus un sistem simplificat de comunicare a actelor administrative. In schimb, platitorului de taxe i se complica existenta, mai ales in cazul in care are nevoie urgenta de un act. Solutia este simpla si sta in puterea contribuabilului: mersul frecvent la Directia fiscala. “In situatia in care Decizia d
Fiscalitate Cea mai sigura cale de a intra in posesia deciziei de impunere: deplasarea la sediul Directiei fiscale teritoriale
Pentru a-si usura viata, Fiscul a introdus un sistem simplificat de comunicare a actelor administrative. In schimb, platitorului de taxe i se complica existenta, mai ales in cazul in care are nevoie urgenta de un act. Solutia este simpla si sta in puterea contribuabilului: mersul frecvent la Directia fiscala.
“In situatia in care Decizia de impunere anuala, Decizia de impunere privind platile anticipate si Decizia de impunere din oficiu nu au fost primite de catre contribuabili prin prezentarea acestora la sediul organului fiscal emitent, prin remiterea, sub semnatura, a actului administrativ fiscal de catre persoanele imputernicite ale organului fiscal sau prin posta, la domiciliul fiscal al contribuabilului, comunicarea actelor respective se face prin publicitate”, ne informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Ce vrea sa spuna, de fapt, ANAF? Pai, s-o luam cu inceputul: Codul de procedura fiscala instituie ca varianta de comunicare in toate situatiile procedura afisarii concomitente, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a ANAF, a unui anunt.
In acest anunt ar trebui sa se spuna ca a fost emis un anume act administrativ pe numele contribuabilului, in cazul nostru decizia finala de impunere. Atentie insa! Anuntul nu va avea o viata prea lunga: actul cu pricina se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii. “Procedura a fost gandita ca un sprijin pentru administratia fiscala, in raport cu acei contribuabili care, speculand prevederile legale, evita implinirea procedurii de comunicare a actelor administrativ-fiscale, amanand pe o perioada indelungata data platii diferentelor de obligatii fiscale din deciziile de impunere”, ne explica Justinian Cucu, consultant, Global Tax Management.
Comunicarea prin publicitate se face, asadar, prin afisarea unui anunt individual sau colectiv atat la sediul autoritatii emitente, cat si pe pagina de internet a fiecarei directii generale a finantelor publice judetene sau a Municipiului Bucuresti. Dupa ce trec cele 15 zile, contribuabilul are la dispozitie alte 60 de zile pentru a achita diferentele de impozit inscrise in Decizia de impunere anuala. Dupa acest termen, se vor aplica majorari de intarziere.
“Pagina de internet a directiilor generale ale finantelor publice, unde se pot vizualiza anunturile in cauza, se poate accesa din meniul “Licitatii si anunturi”, sectiunea “Anunturi – Anunturi acte administrative fiscale”, ne mai spun reprezentantii ANAF. Mentionam, insa, ca, dupa ce am incercat sa accesam anunturile si nu am reusit, am fost informati de ANAF ca nu toate deciziile au fost puse la acest moment pe internet si ca este posibil, de asemenea, ca sistemul sa nu fie, pentru scurt timp, functional. In plus, sa nu uitam ca de la adresa de internet prezentata se poate afla doar daca a fost sau nu emisa decizia, actul in sine neputand fi vizualizat sau descarcat.
Neramanerea in evidenta pe site a anuntului o perioada mult mai mare face loc, insa, abuzului administratiei fiscale. Acesta deoarece, exceptand acei contribuabili care, in mod deliberat, incearca amanarea comunicarii actului, ceilalti pot, din cauze obiective, sa nu aiba nici un indiciu despre initierea vreunei proceduri alternative de comunicare a anunturilor. “Intr-o atare situatie, administratia fiscala mai are la indemana solutia chemarii tuturor contribuabililor la sediul sau”, spune Justinian Cucu, Global Tax Management. “Finantele merg pe principiul ca daca vrei decizia de impunere, trebuie sa alergi dupa ea”, mai spune Cucu. De aceea, cea mai “sanatoasa” varianta este, deci, “consultarea” periodica a anunturilor “postate” la sediul directiei financiare de care apartineti.
Consultantii atrag atentia ca nu exista un control al datei la care administratia fiscala emite deciziile de impunere astfel incat contribuabilul sa aiba un orizont de timp in care sa se deplaseze la sediul organului fiscal pentru a intra in posesia deciziei de impunere.
An de an, chiar de la intrarea in vigoare a impozitului pe venitul global, administratia a intarziat comunicarea deciziilor de impunere si, in special, a celor care generau obligatia acesteia de a restitui sume de bani contribuabililor, chiar daca existau termene autoimpuse prin ordin al ministrului Finantelor. “Brusc, insa, riscul neemiterii la termen se muta pe umarul contribuabilului, care trebuie sa urmareasca modul in care administratia fiscala isi indeplineste obligatia de comunicare a deciziilor de impunere”, conchide Justinian Cucu.
Ce trebuie stiut?
• Pagina de internet a directiilor generale ale finantelor publice unde se pot vizualiza anunturile privind deciziile finale de impunere este http:/anaf.mfinante.ro, in Portal ANAF, meniul “Licitatii si anunturi”, sectiunea “Anunturi-Anunturi acte administrative fiscale”.
• Daca lucrati in mai multe locuri, nu este nevoie sa depuneti declaratie de impozitare, impozitul pe salarii fiind un impozit final.
Mai depun declaratii persoanele care primesc venituri din drepturi de autor, care exercita profesiuni liberale etc.
• Termenul legal de depunere a declaratiilor de venit pentru contribuabili-persoane fizice, care au realizat venituri in anul fiscal 2005, este data 15 mai 2006. Agentia Nationala de Administrare Fiscala spune ca si-a propus si anul acesta, ca si in ceilalti ani, sa trimita prin posta formularele de declaratie de venit. Astfel, ar trebui sa primiti la domiciliu doua exemplare ale formularului Declaratie speciala privind veniturile realizate, personalizate, ghidul de completare, precum si plicul pentru trimiterea prin posta a declaratiei catre organul fiscal de domiciliu.