În cadrul acestor programe, studenții români dornici de a efectua studii universitare sau un sejur de cercetare în Franța pot candida la bursele de masterat și de doctorat puse la dispoziție de guvernul Francez, cu condiția de a justifica stăpânirea limbii franceze la un nivel intermediar (B1). Pentru a asigura un acces echitabil tuturor, candidații vor avea ocazia să ia parte la ateliere practice de redactare de CV-uri și de scrisori de motivație, din 1 noiembrie 2016 în 15 februarie 2017.
Mai mult, tinerii cercetatori români din toate domeniile și disciplinele se pot înscrie la programul destinat nivelului postdoctoral, în scopul de a inția sau consolida cooperarea știintifica de înalt nivel. Aceste burse se adresează cercetătorilor care au susținut teza de doctorat în ultimii șase ani.
Timp de trei luni, pe durata perioadei 1 septembrie – 31 decembrie 2017, cei selecționați vor beneficia de o subvenție pentru a-și perfecționa cunoștintele alături de specialiști francezi. În 2016, bursierii din cadrul programului au beneficiat de formări în cadrul unor universități precum Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Institutul de Studii Politice din Paris, Școala Națională Superioară a Aviației Civile, sau Şcoala Naţionala de Arte şi Meserii. Până în prezent, peste 4000 de studenți români au beneficiat de diferitele programe de mobilitate propuse de către Guvernul Francez.
Începând cu anii 90, Ambasada Franței din România și Institutul Francez au pus la cale o strategie de susținere a programelor de mobilitate destinate studenților români care doresc să beneficieze de o experiență într-o universitate din Franța, în ideea de a încuraja și de a valoriza formarea unei forțe de muncă francofone cu o calificare superioară pe piața românească, dar și cu scopul de a contribui la îmbunătățirea cooperării dintre cele două țări.