Nu este vorba de cazare - plata unei camere pe o zi, doua, sau o vacanta de o saptamana, ci posibilitatea de a folosi in exclusivitate o astfel de proprietate pe un termen mai lung. Ceea ce se poate in Romania si nu exista in afara este inchirierea pe termen lung - o luna, doua, un an, doi - a unei cabane sau a unei pensiuni. Fie ca este o cabana de lemn, construita ca o casa de vacanta cu doua, trei, patru camere, fie ca este o pensiune mare, cu tot cu restaurant, bar si sala de fitness, propri
Nu este vorba de cazare – plata unei camere pe o zi, doua, sau o vacanta de o saptamana, ci posibilitatea de a folosi in exclusivitate o astfel de proprietate pe un termen mai lung. Ceea ce se poate in Romania si nu exista in afara este inchirierea pe termen lung – o luna, doua, un an, doi – a unei cabane sau a unei pensiuni. Fie ca este o cabana de lemn, construita ca o casa de vacanta cu doua, trei, patru camere, fie ca este o pensiune mare, cu tot cu restaurant, bar si sala de fitness, proprietarii lor sunt dispusi sa le dea in grija altora, pe sume cuprinse intre 500 si 3.000 USD/luna. De exemplu, pensiunea din fotografia de sus este de vanzare la un pret de 300.000 USD, dar si la inchiriere cu 3.000 USD/luna, negociabil, cu tot cu facilitati, potrivit directorului agentiei Zoltim din Brasov, Zoltan Molnar. Pensiunea are o suprafata construita de 1.200 mp desfasurati si un teren de 2.000 mp, sapte camere moderne, fiecare cu baie proprie, trei saloane pentru petrecerea timpului liber, un bar, un restaurant cu bucatarie, sala de fitness complet echipata si finisaje de lux. Aflata la trei kilometri de Brasov, intr-un cadru montan de exceptie, ea ar putea servi foarte bine ca loc de relaxare pentru angajatii unei firme generoase. Cabanele si pensiunile sunt cele mai indragite locuri de petrecere a sarbatorilor de iarna.
Pe piata exista nenumarate astfel de oferte de inchiriere. In zona Branului se gasesc cabane cu trei-patru camere de dormit, un living si bucatarie, care se inchiriaza cu 400-500 USD/luna. tinand cont ca in zona cazarea este in medie de 20 USD/noapte pe camera, pretul este avantajos pentru familiile numeroase sau pentru grupurile de prieteni care au mai mult timp sa stea la munte.
Inchirierea cabanelor este foarte scumpa
Pentru o familie de doua persoane, care ar vrea sa o foloseasca doar ocazional pentru petrecerea week-end-urilor, nu ar fi avantajos (pensiunile „cu gazda”, cum sunt denumite locatiile unde proprietarii iti asigura toate facilitatile, inclusiv masa, ar fi o optiune mai buna in acest caz). Pentru cei care prefera mai multa intimitate si-si permit financiar, inchirierea este insa o optiune, mai ales daca sunt buni negociatori si pot obtine tarife de inchiriere mai mici, pe termen lung (gruparea, de exemplu, si a perioadelor de varf – sarbatorile de iarna sau lunile iulie – august cu perioade de extrasezon). Aceste case de vacanta noi, construite din lemn sau zidarie, se vand in zona Bran – Moeciu cu 20.000 – 40.000 USD. In zona Predeal – Sinaia preturile mai urca cu 5.000 – 10.000 USD, pentru acelasi tip de locuinte. In cazul vilelor – proprietati cu finisaje de lux si cu suprafete desfasurate de peste 200 mp, preturile urca pana la 200.000 – 300.000 USD.
Pentru cei care-si doresc astfel de case, dar vor sa le construiasca singuri, avem o veste buna: preturile la terenuri s-au oprit din crestere in acest an si exista chiar posibilitatea ca in unele zone sa scada. De exemplu, in localitatile montane de pe Valea Prahovei, preturile la terenurile pentru constructie, variaza intre doi si zece dolari pe metru patrat pentru amplasamente situate in varful muntilor, si 10 – 40 USD pentru cele aflate in mijlocul statiunilor cunoscute. Cele mai scumpe raman la Predeal si Sinaia, iar cele mai ieftine la Breaza si Busteni. Din tara, cea mai scumpa locatie pentru o cabana sau o pensiune este statiunea Poiana Brasov, unde terenurile libere sunt din ce in ce mai putine, iar autorizatiile de construire se obtin foarte greu. Pentru parcele mici, situate in mijlocul statiunii, preturile ajung si la 250 USD/mp.
Cu toate ca terenurile nu se mai vand cu frenezia anilor trecuti, piata imobiliara in zonele montane ramane in continuare atractiva pentru investitii in case de vacanta sau pensiuni.
Preturi pentru terenuri la munte
Localitate Pret
(USD/mp)
Cornu 2 – 8
Breaza 2 – 8
Sinaia 15 – 35
Predeal 20 – 40
Busteni 12 – 22
Cheia 4 – 15
Poiana Brasov 50 – 250
Cele mai renumite cabane sunt in alpi
O cabana cu trei dormitoare, bucatarie si living, intr-o zona montana renumita, costa in Austria peste 350.000 dolari. In plus, taxele sunt impovaratoare (intre 0,4 si 0,9% din valoarea casei), la fel si costurile vietii de zi cu zi. Austria este, de altfel, cea mai scumpa tara din Europa. Totusi, cum exodul de romani bogati spre statiunile austriece este din ce in ce mai mare, aceasta piata imobiliara devine interesanta. Casele individuale costa de la 365.000 USD in sus, apartamentele mari de la 154.000 USD, iar studiourile (apartamente mici, cu un singur dormitor) au preturi de peste 75.000 USD.
O alta tara renumita pentru zonele montane, dar si pentru preturile foarte mari este Elvetia. De exemplu, o cabana in regiunea Lausanne cu sapte dormitoare costa 750.000 USD. Mai usor este sa inchiriezi, dar tot scump. Ceea ce este interesant este ca poti sa inchiriezi o cabana intreaga platind in functie de numarul membrilor grupului si durata sejurului. De exemplu, o cabana intreaga se inchiriaza, de obicei, cu 700 USD pe saptamana la o familie de doua persoane si cu 1.200 USD pe saptamana la un grup de sase persoane; daca se inchiriaza mai mult de o saptamana, preturile scad progresiv (cu circa 30%). In perioada sarbatorilor de iarna chiriile se dubleaza. Aceste preturi „la pachet” sunt convenabile, pentru ca in zonele montane celebre din Elvetia cazarea este de 50-60 USD/noapte/ persoana. In cazul in care grupul este mai numeros, preturile scad progresiv.