Începând cu data de 1 iulie, certificatul digital european COVID a intrat în vigoare în mod oficial, iar românii pot şi ei să îşi genereze unul, accesând portalul certificat-covid.gov.ro.
Multe state au început emiterea lui chiar înainte de data oficială de intrare în vigoare.
Prin intermediul acestui certificat digital, o persoană atestă dacă a fost vaccinată împotriva noului coronavirus, dacă a fost testată negativ pentru COVID-19 sau dacă a trecut recent prin această boală, fiind astfel considerat imunizat.
În ce ţări trebuie să prezinţi noul certificat digital european COVID-19?
În acest moment, actul este necesar celor care vor să călătorească în cele 27 de state membre al Uniunii Europene, dar şi în Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
În plus, Elveția, San Marino și Vatican sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru intrarea în vigoare a acestui certificat, potrivit stirileprotv.ro.
Fiecare ţară poate decice dacă acceptă şi testările efectuate cu testele antigen rapide sau numai pe cele cu teste RT-PCR. Comisia Europeană recomandă acceptarea ambelor şi armonizarea valabilităţii lor, sugerând ca testele PCR (negative) valabile să fie efectuate cu până la 72 de ore înaintea sosirii şi cele antigen cu până la 48 de ore.
Statele membre UE pot reintroduce restricţii, dacă situaţia se deteriorează
Certificatul digital european COVID-19 va fi valabil 12 luni. El conţine un cod QR şi o semnătură electronică ce atestă autenticitatea sa. Poate fi prezentat autorităţilor în varianta digitală pe smartphone sau imprimat.
Titularul certificatului este scutit de carantină sau de testare suplimentară la sosirea într-un stat UE.
Totuşi, statele membre pot reintroduce astfel de restricţii în cazul celor sosiţi din alte state membre sau regiuni ale acestora unde situaţia epidemiologică s-a deteriorat, adică unde se înregistrează o creştere a numărului infectărilor sau răspândirea unor variante mai contagioase ale SARS-CoV-2, cum ar fi de exemplu cazul variantei Delta a coronavirusului.
Spre exemplu, Germania a interzis practic călătoriile către şi dinspre Portugalia după ce varianta Delta a devenit predominantă în această ţară.
Sursa foto: Dreamstime