Apar din ce în ce mai multe job-uri în care activitatea angajaților se poate desfășura de acasă. Acest nou tip de muncă are și o denumire, respectiv de telemuncă, iar studiile arată că opt din zece români preferă să lucreze de acasă măcar o dată pe săptămână.
Printre angajații care beneficiază de cel mai mult timp lucrat de acasă se numără persoanele care lucrază în IT și cele care ocupă poziţii de middle management în companii.
„80% dintre salariaţi şi-ar dori să muncească în acest fel măcar o dată pe săptămână”, arată datele unui studiu derulat în 2018 de către eJobs.
Finlanda face parte din topul țărilor care au adoptat acest stil de lucru, cu un procent de 50%. Studiul mai arată că 32% dintre top managerii din Estonia muncesc de la distanță, în timp ce în Cehia procentul este de 30,8%, iar în Slovacia de 28,4%. Macedonia se află foart aproape de România din acest punct de vedere.
„IT-iştii şi angajaţii din poziţii de middle management sunt cei care beneficiază de cel mai mult timp lucrat remote, aproape dublu faţă de top manageri, în condiţiile în care mai puţin de 10% dintre executivi aleg să lucreze de acasă”, arată cele mai recente date Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs România.
Sistemul de telemuncă a fost și reglementat, întrucât legea telemuncii a fost adoptată în aprilie 2018 şi îi vizează pe acei angajaţi a căror activitate este realizată cu ajutorul tehnologiei. Angajații în sistem de telemuncă au aceleaşi drepturi pe care le au şi ceilalţi salariaţi. Aceștia pot beneficia de concediu de odihnă sau de concedii medicale ca oricare angajat.