A pune bani de-o parte este un proces destul de anevoios, având în vedere că există momente în care nu avem destui bani pentru a economisi sau intervin alte cheltuieli pe care nu le putem amâna. Cu toate acestea, există trei reguli care ne-ar putea ajuta în procesul de economisire.
Vrei să pui bani de-o parte? Urmează aceste trei reguli de aur
Economisirea banilor este un subiect extrem de discutat în ultima perioadă, mai ales în contextul în care prețurile au crescut extrem de mult, iar unii oameni de abia pot trăi de la o zi la alta.
Având în vedere că prin economisire oamenii își pot satisface orice dorință, te-ai aștepta ca majoritatea populației să pună bani de-o parte. În realitate, lucrurile nu stau așa. Studii efectuate în acest sens arată că rata de economisire în România este de 9%, în timp ce în zona euro aceasta ajunge la 12%.
Dacă vrei să economisești și nu știi de unde să începi, experții în domeniu spun că ar trebui să ne stabilim un nivel de economisire de 10%, procentaj ce nu ne va destabiliza din punct de vedere financiar. De asemenea, există trei reguli importante pe care ar trebui să le urmăm cu sfințenie.
Economisirea trebuie să devină o prioritate
La fel ca în orice proces, începutul este mai greu. Odată ce am stabilit economisirea drept o prioritate, lucrurile vor deveni mult mai ușoare pe parcurs. De asemenea, este recomandat să întocmim o listă cu motivele pentru care avem nevoie de bani, indiferent care ar fi acestea.
La fel de important este să estimăm, obiectiv, costul fiecărei nevoi pe care o avem trecută pe listă, iar apoi să trecem la întocmirea unui plan de economisire în care că stabilim perioada de timp în care dorim să strângem suma respectivă.
Suma totală o împărțim la numărul de luni (sau de săptămâni, în funcție de caz) până în momentul în care se strâng banii, scrie infofinanciar.ro, care vine și cu un exemplu în acest sens și spune că pentru o mașină de 10.000 de euro, la o perioadă de 2 ani, ar trebui să economisim 416 euro lunar sau 96 de euro săptămânal.
Este extrem de important ca, pentru a ajunge la suma pe care o dorim, să fim perseverenți și că economisim constant bani.
Trebuie să facem rost de bani pentru a economisi
De cele mai multe ori dăm banii pe lucruri de care nu avem foarte mare nevoie, motiv pentru care ar trebui să ținem un jurnal de cumpărături. În acest mod putem vedea pe ce se duc banii.
Atunci când facem cumpărături ar trebui să avem la noi cash, în loc să plătim cu cardul, deoarece așa putem vedea exact câți bani cheltuim. Am putea merge la cumpărături cu o sumă fixă, iar așa nu vom mai fi tentați să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie.
Valoarea facturilor este și ea un aspect de luat în calcul – de aici mai putem face rost de niște bani dacă alegem un abonament mai ieftin la telefon, dacă facem economii la factura de curent sau dacă ne refinanțăm creditele pentru ca dobânzile să nu mai fie atât de mari.
Oricât de tentați am fi să cumpărăm diverse lucruri, ar trebui să le amânăm pe cele neesențiale, în timp ce ar trebui să mai rărim mâncatul în oraș.
Mai întâi economisim, pe urmă plătim
De regulă, oamenii aleg să plătească mai întâi datoriile și facturile pe care le au și mai apoi se gândesc și la ei, însă experții în domeniu spun că am putea să facem invers lucrurile, fără a ne teme că nu ne rămân bani.
Mai precis, ei spun să punem mai întâi bani de-o parte, iar apoi să ne ocupăm de facturile care trebuie plătite.