Potrivit unui sondaj Gallup din 2022, 58% dintre adulții din Statele Unite au spus că folosesc excesiv telefonul, iar un sondaj din 2024 a constatat că 39% dintre adolescenți au făcut un efort uriaș pentru a sta mai puțin pe telefon.

Telefoanele de azi oferă servicii precum funcționalitatea hărților, accesarea serviciilor bancare și capacitatea de a păstra legătura cu familia și prietenii. Dar utilizarea în exces a telefonului poate duce la pierderea timpului, la creșterea simptomelor de depresie și anxietate și lipsa conexiunii cu cei dragi. De aceea, mulți oameni conștientizează acest lucru și vor să scape de această dependență de telefon.

Pare destul de greu să te despărți de telefon, mai ales dacă te-ai obișnuit să stai pe el ore în șir în fiecare zi. Aici intervine o practică promovată de Christine Rosen, cercetător la American Enterprise Institute, un grup de cercetare în domeniul politicilor publice din Washington. Iată ce recomandă ea în podcastul „Zona gri” de la Vox, pentru a scăpa de dependența de telefon, potrivi Huffington Post.

Cum să scapi de dependența de telefon

Pentru o perioadă de 24 de ore, nu ridicați telefonul în momentele „intermediare”, cum ar fi în timp ce așteptați metroul sau în timpul unei pauze între întâlniri.

„Acest lucru nu este științific, în sensul că l-am conceput ca un test pentru mine atunci când cercetam și îmi scriam cartea… Am observat că îmi iau telefonul prea des în scurtele momente de întârziere din timpul zilei”, a spus Rosen pentru HuffPost.

„Ceea ce am făcut și ceea ce i-am provocat pe mulți dintre prietenii mei să facă este să ia o pauză de 24 de ore în care să nu pună mâna pe telefon nici atunci când au un moment de pauză”, a adăugat ea, referindu-se la aceste cazuri drept „momente interstițiale”.

Acest exercițiu nu este menit să fie o pedeapsă, ci o lecție de conștientizare

Acest exercițiu de 24 de ore poate părea ușor, dar telefoanele noastre sunt concepute pentru a ne face să ne dorim mai mult, a remarcat Rosen; ne dau o doză scurtă de dopamină. Ea spune că a decis să abordeze această provocare când a realizat că nu observa ce se întâmplă în jurul său, că nu acorda atenție lucrurilor ”și apoi nici nu dădeam o pauză creierului pentru a nu fi stimulat de ceva”.

După provocarea celor 24 de ore, Rosen a decis că vrea să trăiască mai mult așa, în fiecare zi, și să fie mai atentă la ce se întâmplă în jurul ei. Acest exercițiu banal nu este menit să fie o pedeapsă, ci o lecție de conștientizare, a spus ea.

Jenny Wise, autoare a cărții Mediatox on Substack, a spus că ceea ce este încurajator la acest exercițiu este că 24 de ore nu sunt atât de lungi pentru a încerca ceva. „Ceea ce este distractiv e că, atunci când stabilești aceste limite, observi beneficiile destul de repede, mai mult decât în ​​alte domenii ale vieții”, susține Wise.

Provocarea de 24 de ore poate merge cu un pas mai departe

De exemplu, într-un studiu din 2023, cercetătorii de la Iowa State University au descoperit că limitarea utilizării rețelelor sociale la 30 de minute pe zi a scăzut depresia și anxietatea la studenți.

”Poți merge cu această provocare de 24 de ore cu un pas mai departe, ținând telefonul departe de dormitor când te culci”, a spus Rosen. În loc să folosiți telefonul ca alarmă, luați un ceas cu alarmă obișnuit, care să vă trezească dimineața, astfel încât să nu accesați imediat e-mailurile sau rețelele sociale. Acest lucru vă poate ajuta să faceți din dormitor un spațiu sacru.

Momentele de pauză, fără a sta ore întregi cu ochii în telefon, sunt necesare pentru sănătatea noastră mentală și emoțională. Notificările neîncetate ale telefonului pot duce la suprastimulare, iar apoi la anxietate și depresie.