Vrei să scapi de prețul gigacaloriei? Și curentul s-ar putea scumpi

Dacă o mare parte din populația României se va debranșa de la sistemul centralizat de încălzire și va trece la încălzirea pe bază de curent electric, ne putem aștepta la o creștere a prețului electricității. Cel puțin așa rezultă din spusele reprezentanților Transelectrica. Aceștia au avertizat că un consum de energie electric[ mai mare pe timp de iarnă va crește costurile de producție.

Marian Cernat, director în cadrul Transelectrica, a declarat astăzi, la CEE Energy Forum 2011, că, dacă vor fi multe persoane care vor folosi energia electrică pentru a se încălzi la iarnă, când de obicei producția scade, costurile vor crește.

Dacă multă lume folosește energie electrică, aceasta va trebui produsă din mai multe surse, precum păcura, ceea ce ar crește costurile de producție.

Întrebat de ziariști dacă românii trebuie să se aștepte la o scumpire a electricităţii, Marian Cernat nu a putut spune dacă prețul energiei va crește, precizând doar că acesta este reglementat de stat prin intermediul Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Guvernul a decis eliminarea subvențiilor pentru încălzirea populației pe timp de iarnă, acestea fiind înlocuite cu un sistem de ajutoare destinate persoanelor cu venituri mici, aflate în dificultate financiară.

Totuși, rămâne la latitudinea autorităților locale dacă subvențiile vor fi acordate populației în continuare ca și până acum sau nu.

Dn declarațiile premierului Emil Boc, anul trecut, Guvernul a acordat prin Ministerul Administrației și Internelor o subvenție de 350 milioane lei tuturor, indiferent de venit, și ajutoare de încălzire, prin Ministerul Muncii, în valoare de 120 de milioane de lei, în funcție de venit. Anul acesta, va fi eliminată subvenția acordată nediferențiat și vor crește ajutoarele de încălzire acordate prin bugetul Ministerului Muncii la 345 milioane lei, a mai spus primul-ministru.