Vrei să slăbești în timp ce dormi? Iată cum poți arde grăsimea pe timpul nopții
Este oare posibil să ardeam grăsimea și să dăm jos câteva kilograme fără să facem nimic? Potrivit doctorului Thierry Morin, medic nutriționist, scăderea în greutate poate începe din momentul în care punem capul pe pernă. Acesta susține că, în timpul zilei, metabolismul activ ajută la arderea caloriilor, în special prin activitatea fizică. Dar procesele nocturne sunt la fel de importante pentru arderea grăsimilor.
Există totuși, câteva condiții, subliniază medicul nutriționist. Iată care sunt recomandările lui, potrivit graziamgazine.
Reglați-vă ora de somn pentru a pierde în greutate în timp ce dormiți
Somnul este bun pentru organism, dar și calitatea lui contează. Dr. Morin subliniază importanța unui somn odihnitor, suficient, în fiecare noapte.
Pentru un adult, asta înseamnă, de obicei, între 7 și 9 ore, în funcție de metabolism. „Somnul prea scurt sau de calitate slabă perturbă hormonii de sațietate și contribuie la depozitarea grăsimilor, în special în jurul stomacului”, explică el.
Un studiu canadian care a implicat 120 de voluntari timp de 20 de săptămâni confirmă acest lucru. Cei care au dormit 5 ore pe noapte au slabit, în medie, 3,6 kg, față de 6,48 kg în cazul celor care au dormit 9 ore.
Mănâncă ceva ușor
Nicio surpriză: dieta este cheia în drumul spre slăbire. Se recomandă să nu mai mâncați cu 2 până la 3 ore înainte de culcare, pentru a oferi corpului timp suficient pentru a digera și a trece în modul de somn. „O masă prea grea sau prea grasă va stimula procesele digestive și va întârzia secreția de melatonină, hormonul somnului”, avertizează dr. Morin.
Evitați alcoolul
Deși alcoolul poate favoriza somnul, de fapt îl perturbă. Poate provoca treziri pe timp de noapte, prevenind somnul reparator, care este esențial pentru pierderea în greutate.
Exerciții pentru a pierde în greutate în timp ce dormi
Un antrenament bun poate pregăti terenul unui somn de calitate. Când te angajezi în activitate fizică, mușchii obosiți tind să se regenereze în timpul somnului.
Acest lucru poate ajuta la pierderea în greutate, deoarece corpul va folosi rezervele de grăsime pentru a susține mușchii în timp ce vă odihniți.
Somnul fracturat poate afecta pierderea în greutate?
Perturbarea somnului poate afecta multe procese biologice, inclusiv foamea.
O recenzie din 2017 a observat că persoanele care au experimentat modele de somn modificate aveau, în general, pofte mai mari și consumau mese mai bogate în calorii.
Această descoperire sugerează că schimbarea orei de somn ar putea avea consecințe asupra gestionării greutății unei persoane.
Un studiu din 2016 a constatat că indicele de masă corporală (IMC) al profesioniștilor din domeniul asistenței medicale a crescut atunci când au trecut de la turele de zi la turele de noapte.
În plus, lipsa somnului poate crește riscul sindromului metabolic, unde un grup de factori de risc pot apărea simultan. Când apar mai mulți factori de risc, probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet crește.
Acești factori de risc includ:
excesul de grăsime în jurul zonei abdominale
niveluri scăzute de lipoproteine de înaltă densitate sau colesterol „bun”
niveluri ridicate de trigliceride
glicemie ridicată
tensiune arterială crescută
Pentru a limita apariția acestor factori de risc, trebuie menținută o greutate moderată. De asemenea, este important un somn suficient și o dietă nutritivă pentru a preveni apariția unor afecțiuni mai grave, cum ar fi bolile de inimă.
Când o persoană își îmbunătățește calitatea somnului, poate avea o greutate moderată.
Intervalele mai scurte de somn, asociate cu foamea hedonică
De exemplu, un studiu din 2021 afirmă că persoanele cu apnee în somn au pierdut mai multe kilograme și grăsime într-o perioadă de 12 luni, când au avut un somn mai bun.
Cercetătorii au legat intervalele mai scurte de somn cu foamea hedonică. Când o persoană mănâncă hedonic, mănâncă mai mult din plăcere. În timp, acest comportament ar putea duce la alegeri alimentare nenutritive și la un aport mai mare de calorii.
În schimb, atunci când indivizii dorm mai mult timp, e mai puțin probabil să mănânce hedonic.
În plus, un studiu din 2021 a constatat că foamea hedonică s-a diminuat în rândul studenților când aceștia au avut o calitate mai bună a somnului.