Psihologia culorilor în designul interior nu se referă doar la modul în care culorile îți afectează starea de spirit, ci și la modul în care te pot face să arăți bine. Acasă, suntem înconjurați de diferite nuanțe, care au un efect de lungă durată asupra modului în care gândim, simțim și chiar arătăm.

Te-ai gândit vreodată de ce te simți mai relaxat într-un spațiu crem? Totul se reduce în mare parte la psihologia culorii și la felul în care lumina cade asupra culorii și se reflectă pe pielea noastră. Conform Bibliotecii Naționale de Medicină, culorile ne afectează în mare măsură și mintea, scrie livingetc.com.

Roșu, portocaliu și galben conferă fericire și optimism

În general, culori calde precum roșu, portocaliu și galben sunt considerate nuanțe care conferă sentimente de fericire, optimism și energie. Acestea sunt ideale pentru spațiile din casă, cum ar fi camera de zi, sufrageria sau balconul. Potrivit cercetărilor, roșul ajută la creșterea apetitului unei persoane.

„Culorile pe care le alegeți să vă înconjurați sunt cheia pentru a determina cum vă veți simțiți într-un spațiu”, spune Ruth Mottershead, director de creație la Little Greene. „Culorile vopselei pot avea un impact dramatic asupra atmosferei unui spațiu, dând stări foarte diferite. Nu este vorba doar de a lua în considerare culoarea, ci și nuanțele sale subtile și culorile care vor fi alese pe suprafețe pictate sau ca accesorii în spațiu”, afirmă acesta.

Experții ne ajută să înțelegem modul în care diferitele culori de vopsea ne afectează din punct de vedere psihologic și fizic

1. Roz poate crește starea de spirit

O strălucire subtilă radiază de pe pereții roz, făcând oamenii și mobilierul să pară mai luminoase. Acest lucru face ca o baie roz să fie grozavă pentru a vă asigura că arătați mai bine atunci când vă pregătiți pentru o nouă zi.

„Rozul este ideal pentru camera de zi, deoarece este neașteptat, dar primitor și cald”, spune designerul de interior Jennifer Morris. „Nuanța conferă o bogăție tonului general al luminii, indiferent dacă scopul este de a crea o atmosferă intimă sau pentru un somn relaxant”, adaugă ea.

În 1979, psihologul Alexander Schauss a publicat cercetări care au demonstrat că rozul calmează mintea și diminuează agresivitatea. Acesta este motivul pentru care rozul a fost folosit de zeci de ani în închisorile din SUA. Culoarea, cunoscută și sub numele de roz Baker-Miller, a fost folosită cu efecte similare într-un centru de detenție pentru tineri din San Bernardino.

„Din punct de vedere psihologic, culoarea ne calmează. În plus, cu toții arătăm și ne simțim grozav într-o cameră roz. Acum că există diferite nuanțe de roz disponibile, puteți crea stări diferite cu această nuanță”, subliniază el.

2. Albastru dă o senzație de stabilitate

Un sondaj Travelodge efectuat pe 2.000 de case din Marea Britanie a analizat modul în care culoarea dormitoarelor influențează calitatea și durata somnului. „Albastrul a fost câștigător clar deoarece nuanța este asociată cu senzația de calm, îi ajută pe oameni să se relaxeze mai bine”, explică Suzy Chiazzari, consultant de culoare și designer holistic.

De asemenea, este o culoare a profunzimii și a percepției. Este văzută ca un indicator al securității, ordinii, stabilității și fiabilității. În plus, mai multe culori se potrivesc cu albastrul, făcându-l o nuanță versatilă. „Într-un dormitor, nuanțele calde de roz, roșu sau lila te fac să te simți în siguranță, dar tonurile reci de albastru ar promova un somn mai bun”, spune Suzy Chiazzari.

Studiile arată că albastrul ajută oamenii să se concentreze mai bine.

3. Verde salvie poate crea un sentiment de liniște

Această nuanță naturală, liniștitoare, este foarte iubită. Verdele în special are un impact liniștitor asupra unui copil. Studiile au demonstrat că verdele poate îmbunătăți viteza de citire și de înțelegere a copilului. Culoarea ajută la reducerea anxietății și amintește de natură. De asemenea, verdele motivează oamenii și îi face să simtă că pot realiza orice.

„Tonurile calde, cum ar fi verdele salvie, sunt blânde și au un efect liniștitor, care va funcționa bine în spații precum dormitoare sau sufragerie, creând o senzație elegantă și reconfortantă”, spune Ruth.

4. Turcoaz evocă optimism

O versiune mai profundă de verde cu un amestec de albastru, turcoaz este o culoare impunătoare. Evocă imagini ale lagunelor tropicale. Nuanța bogată, dar echilibrată, poate fi energică și optimistă, pentru a lucra. Culoarea semnifică încredere și fiabilitate, fiind un antidot perfect pentru vremuri incerte.

5. Roșu poate stârni emoții puternice

Roșul este legat de pasiune și dragoste. Este o culoare care provoacă emoții puternice. Livingurile roșii pot energiza mintea și corpul. De fapt, cercetările spun că roșul poate crește și ritmul cardiac. Datorită lungimii de undă lungi, este una dintre cele mai vizibile culori din spectrul de culori.

Roșu este o culoare care evocă emoții, dominație, putere și prestigiu. Aceasta este o culoare bună de utilizat în birourile de acasă sau în zonele de studiu.

6. Mov poate inspira sensibilitatea copiilor

Oamenii consideră movul drept o culoare misterioasă, spirituală. Deoarece este o nuanță care apare rar în natură, îi intrigă pe mulți. Nuanța este o combinație de roșu și albastru și este asociată cu regalitatea. Violetul este grozav pentru a inspira sensibilitatea copiilor.