Vrei să trăiești mai mult? Acesta este secretul! Cel mai important obicei, deși desconsiderat de mulți, este somnul de calitate. Unul din trei adulți nu are acest obicei sănătos, deși este apreciat de experți ca fiind cheia longevității.
Fără îndoială, ați citit sute de articole de-a lungul anilor cu sfaturi utile privind obiceiurile sănătoase care pot îmbunătăți calitatea și cantitatea vieții: de la cei 10.000 de pași făcuți zilnic și până la hidratare și o dietă sănătoasă.
Deși sunt obiceiuri sănătoase, ele dau cele mai impresionante rezultate doar atunci când sunt asociate cu un obicei esențial, adesea trecut cu vederea.
De fapt, potrivit Institutul Național al Inimii din SUA unul din trei adulți nu îndeplinește minimul strict din această categorie. Această deficiență ar putea duce la o serie de probleme fizice și mentale. Mai pot avea loc și accidentări, pierderi de productivitate și o probabilitate mai mare de deces.
Care este obiceiul cel mai important pentru a trăi mai mult
Cel mai important obicei, deși desconsiderat de mulți, în mod greșit, este somnul de calitate, potrivit Eatingwell.
„Somnul joacă un rol esențial în fiecare aspect al sănătății și bunăstării fizice, cognitive și emoționale”, spune Shantha Gowda, psiholog de renume, care a construit primul program de somn și sănătate circadiană pentru Comandamentul Operațiunilor Speciale al Pușcașilor marini. „Somnul insuficient afectează negativ toate organele”, subliniază ea.
De altfel, mulți experți consideră că somnul suficient este cheia longevității. Rezultatele studiilor susțin această teorie.
De ce un somn adecvat crește longevitatea
Somnul suficient poate îmbunătăți starea de spirit. El vă poate ajuta să faceți față cerințelor vieții de zi cu zi, dar acele rezultate sunt doar vârful aisbergului.
„Somnul adecvat este crucial pentru menținerea stabilității genomice, reducerea stresului oxidativ și creșterea lungimii telomerilor, toate fiind semne distinctive asociate cu îmbătrânirea”, spune expertul în somn și longevitate Alka Patel. „Dacă vorbim de longevitate, somnul nu este doar o stare pasivă, ci un proces activ și dinamic, crucial pentru menținerea sănătății și optimizarea longevității”, subliniază el.
În plus, dormitul susține neuroplasticitatea. Este vorba de capacitatea creierului de a se schimba și de a se reconecta pe baza învățării și experienței. Acest lucru este esențial pentru sănătatea cognitivă și consolidarea memoriei.
De asemenea, reglează hormonii responsabili de apetit. El joacă un rol în menținerea greutății corporale sănătoase și reducerea riscului de tulburări metabolice.
Somnul cu unde lente non-REM poate acționa ca un factor de protecție împotriva declinului memoriei
Patel spune că cercetările privind relația dintre somnul profund și boala Alzheimer oferă câteva perspective convingătoare: micul studiu publicat în 2023 în BMC Medicine sugerează că somnul cu unde lente non-REM, cunoscut și sub numele de somn profund, poate acționa ca un factor de protecție împotriva declinului memoriei, asociat cu boala Alzheimer.
Studiul a constatat că persoanele cu un somn profund frecvent au prezentat o funcție de memorie mai bună, decât cei cu somn mai puțin profund.
Un studiu mai vechi, publicat în 2010 în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, oferă perspective semnificative asupra relației dintre somn și sănătatea metabolică, concentrându-se în special asupra modului în care privarea de somn poate duce la rezistența la insulină, afirmă Patel.
Acest studiu demonstrează că o singură noapte de privare parțială de somn poate induce rezistență la insulină la subiecții sănătoși.
În plus, un studiu din 2023 care abordează somnul și longevitatea, făcut de Colegiul American de Cardiologie, evidențiază importanța atât a somnului cât și a calității în reducerea mortalității de toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.
„Știm că calitatea/cantitatea slabă a somnului crește riscul bolilor de inimă, iar acest lucru susține acest concept – subliniind că, cu cât un individ are obiceiuri de somn mai benefice, cu atât este mai puțin probabil ca să moară devreme”, spune Gowda.
Cât ar trebui să dormim
Așa numitul „somn adecvat” variază în funcție de persoană. Fundația Națională pentru Somn vine cu recomandări. O medie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, dar observă că, în funcție de individ, pot fi adecvate până la 10 ore, în funcție de istoricul personal și medical.
„Când te trezești fresh și productiv și nu te plângi că ai avut o noapte proastă, acestea sunt semne clare că ai un somn suficient, de calitate”, spune pishologul Lara Barbir.