Obiceiurile de dimineață au o importanță deosebită

Din momentul în care ne trezim dimineața, activitățile și anumite obiceiuri de viață ne pot spori șansele de longevitate, sau din contră, pot fi o provocare de sănătate pe viitor.

Fiecare alegere pe care o facem – de la alimentele pe care le consumăm până la activitățile în care ne angajăm – contribuie la bunăstarea noastră. Obiceiurile matinale au o importanță deosebită, deoarece stabilesc performanțele pentru restul zilei.

Dr. Mrinal Pandit, nutriționist clinic și consilier nutrițional, susține că hidratarea, un mic dejun nutritiv, câteva minute de meditație și exercițiile fizice pot face minuni, ajutându-ne să trăim mai mult, scrie Shefinds.

Hidratează-te

A începe ziua cu un pahar cu apă este un obicei simplu, dar puternic. „Hidratarea cu un pahar cu apă imediat cum te trezești pornește metabolismul și ajută la digestie pe tot parcursul zilei”, spune dr. Pandit.

Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea volumului sanguin și îmbunătățirea circulației. În plus, o hidratare adecvată susține sănătatea pielii. Acest obicei de bază pregătește scena pentru o zi cu alegeri sănătoase și de funcționare optimă a corpului.

Mănâncă un mic dejun nutritiv

Un mic dejun echilibrat este crucial pentru menținerea unui nivel stabil de energie și prevenirea supra-alimentării în cursul zilei.

„Un mic dejun echilibrat, care include proteine, grăsimi sănătoase și fibre ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, menține energia stabilă și reduce probabilitatea de a mânca în exces în cursul zilei”, explică dr. Pandit.

Dincolo de beneficiile imediate, un mic dejun nutritiv reduce riscul de boli cronice, precum diabetul și bolile de inimă. Acordând prioritate unei mese sănătoase, asigurați nevoile de energie pe termen scurt.

Faceți câteva minute de meditație

Încorporarea meditației în rutina de dimineață poate avea efecte asupra bunăstării mentale și emoționale.

„Ajută la reducerea stresului, la îmbunătățirea clarității mentale și la îmbunătățirea bunăstării emoționale generale”, notează dr. Pandit.

Începerea zilei cu câteva minute de reflecție sau meditație ghidată vă poate ajuta să abordați provocările zilnice cu calm și concentrare.

Angajați-vă în activități fizice

Exercițiile de dimineață sunt o modalitate bună de a îmbunătăți sănătatea generală.

„Exercițiile de dimineață, fie că sunt o plimbare rapidă sau întinderi ușoare, îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, întăresc mușchii și oasele, îmbunătățesc starea de spirit și nivelul de energie pe parcursul zilei”, spune dr. Pandit.

Activitatea fizică constantă este asociată cu un risc redus de apariție a unor afecțiuni, inclusiv boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Făcând din exercițiile fizice o prioritate, nu numai că vă îmbunătățiți sănătatea fizică, ci veți avea energie pentru restul zilei.

Un somn sănătos este cheia longevității

Pe de altă parte, așa cum arată un studiu recent, durata somnului și ora la care ne culcăm ar putea să ne prelungească viața.

O echipă de cercetare din SUA a analizat datele aparținând unui număr de 170.000 de persoane din Sondajul National de Sănătate. Factori de risc, cum ar fi statutul socio-economic scăzut, fumatul și consumul de alcool au fost analizați. Rezultatele sugerează că din toate decesele, 8% ar putea fi atribuite unor modele de somn slabe.

Totodată, persoanele care au prezentat toate cele cinci obiceiuri de somn sănătoase au avut cu 30% mai puține șanse de a muri prematur din orice motiv. De asemenea, au avut cu 21% mai puține șanse de a muri mai devreme din cauza bolilor cardiovasculare și cu 19% mai puține șanse de a muri din cauza cancerului. Au existat și diferențe distincte între genuri.

Bărbații cu toate cele cinci obiceiuri sănătoase de somn au avut o speranță de viață cu 4,7 ani mai mare decât cei care nu au prezentat niciunul sau doar unul dintre cele cinci obiceiuri. Pentru femei, diferența a fost de doar 2,4 ani.