„Trebuie să facem investiţii majore în generare, iar toate acestea costă. Trebuie să ne gândim dacă vrem să avem un sistem energetic care să păstreze diversitatea portofoliului. Vrem să distrugem cărbunele doar pentru că e la modă? Doar centralele pe cărbune pot atenua vârfuri de preţ precum cel din iarnă”, a arătat el, în cadrul unei dezbateri pe tema strategiei energetice a României”.
Potrivit specialistului, banii acordaţi minelor nu reprezintă ajutor de stat în totalitate, ci sunt fonduri alocate acestui sector din raţiuni de securitate energetică.
„Nu tot ce dai la mine este ajutor de stat, o parte se cheamă cheltuieli de securitate energetică şi trebuie să-i dau. Deci ideea asta că nu trebuie să dăm ajutor de stat nu trebuie luată pe bucăţele, adică nu trebuie să vorbim de ajutor de stat la cărbune sau la regenerabile, ci totul trebuie gândit într-un context integrat. Când faci o strategie trebuie să ai după aceea capacitatea de a vedea evoluţia reală”, a spus academicianul.
El a precizat că ne găsim într-un punct critic ca evoluţie, mai ales în sectorul energetic.
„Dacă încă se aprinde lumina nu este un lucru natural, care vine de la sine. Nu mai avem specialişti ca acum 27 de ani, oamenii încep să iasă la pensie şi din păcate nu vin prea mulţi să-i înlocuiască. Nivelul de pregătire e bun în universităţi, dar cei care ies de pe bănci se duc în alte ţări şi mulţi nu mai profesează în domeniu”, a susţinut Purica.
Conform acestuia, ne aflăm într-o perioadă în care fiecare dintre ţările din UE încearcă să îşi rezolve problemele cum poate mai bine, iar strategia energetică a României trebuie sa ia în calcul şi component geopolitică.
„România trebuie să se adapteze la o serie de elemente care nu mai sunt cele de acum 10, 20 de ani, ci o lume mult mai dinamică, unde poţi să te trezeşti într-un context energetic din care nu ştii cum să ieşi, securitatea energetică are şi conotaţii politice şi militare, plus componenta de schimbări climatice. Ne găsim că strategia nu mai seamănă cu vechile strategii din anii 90, când în Renel se făcea câte o strategia la 6 luni”, a mai spus expertul. „